Iskusni mianmarski pilot u nedjelju je proglašen herojem nakon što je uspješno sletio zrakoplovom bez prednjih kotača, a da se pritom nije ozlijedio nijedan putnik.

Galerija


Let mianmarske državne aviokompanije iz Yangona u Mandalay u nedjelju je završio slijetanjem bez prednjih kotača, objavila je ta tvrtka. Zrakoplov Embraer je prevozio 82 putnika i sedam članova posade.

Vezani članci Avion na pisti (Foto: Dnevnik.hr) Primamljivi milijunski posao: Svoje zrakoplove Hrvatskoj nude i Danska i Norveška, ali i Italija Vojni avion (Foto/Arhiva: AFP) Srbija: Pilot poginuo u padu vojnog zrakoplova, kopilot teško ozlijeđen

Videosnimke svjedoka pokazuju kako zrakoplov slijeće na zadnje kotače prije no što mu nos udara u pistu, a potom se vidi dim uzrokovan struganjem prednjeg dijela zrakopova po betonu prije zaustavljanja.

Kasnije fotografije pokazuju zrakoplov s izvučenim toboganima za evakuaciju, no bez veće štete. Kapetan Myat Moe Aung prvo je dva puta proletio pored kontrolora leta kako bi provjerili jesu li prednji kotači izašli, objavila je aviokompanija.

Kad je potvrđeno da nisu, "kapetan je pratio proceduru u hitnim slučajevima i potrošio svo gorivo kako bi smanjio težinu za slijetanje", dodaje se u priopćenju.

Aung je proglašen herojem na društvenim mrežama na kojima su se proširile i fotografije njega kako se na pisti rukuje s ministrom za regiju Mandalay Zawom Myintom Maungom.

Mianmarsko ministarstvo prometa i komunikacija objavilo je da će istražiti mehanički kvar. Ovakva slijetanja veoma su riskantna jer zrakoplov udara u pistu u velikoj brzini, no nisu neuobičajena, bilo to zbog ljudske greške ili mehaničkog kvara. Ovo je drugi zrakoplovni incident u Mjanmaru u manje od tjedan dana.

U srijedu je 20 ljudi ozlijeđeno kad je zrakoplov iz Bangladeša otklizao s piste u Yangonu tijekom oluje.  (Hina)

Tragedija u BIH: Mladoženja poginuo dok je razvozio goste s vlastitog vjenčanja