Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokirana javnost

Pilot kanadskog premijera ubio dvije žene i krao donje rublje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kanada je ostala šokirana dvostrukim životom jednog od najviših činovnika u vojsci. Na izgled savršeni vojnik i obiteljski čovjek maltretirao je, silovao i ubio dvije žene.

Stariji kanadski činovnik ostao je bez ranga pukovnika i izbačen je iz vojske nakon osude da je kriv za silovanja i ubojstva. Russell Williams, sad već bivši član Kanadskih snaga, uhićen je u veljači ove godine, a tada je ostao i bez medalja.

Pročitajte i ovo Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano" Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer

47-godišnjak je osuđen na doživotni zatvor zbog silovanja i ubojstva dvije žene, a sljedećih 25 godina nema pravo na žalbu. Također je osuđen i zbog seksualnog zlostavljanja, te više od 80 provala, u kojima je krao žensko donje rublje. 'Williams je počinio strašne zločine protiv građana, koje je kao pripadnik vojske trebao štititi', rekao je Peter MacKay, kanadski ministar nacionalne obrane.

Williams će ostati i bez svih odličja koje je primio za 23 godine služenja, uključujući i sudjelovanje u ratu u Afganistanu, kao i sudjelovanje u operacijama spašavanja na Haitiju. Kao pilot prevozio je najviše kanadske dužnosnike, ali i političare koji su dolazili u Kanadu.

Isprika žrtvama

Na Belleville sudu u Ontariju priznao je krivnju po svim točkama i ispričao se obiteljima žrtava.  'Kanadska vojska je izdana i ranjena Williamsovim strašnim činom', rekao je Stephen Harper, kanadski premijer. 'Ja još ne mogu pomiriti dvije Williamsove ličnosti, profesionalnu koju smo znali i kriminalnu koja je sada u zatvoru', prokomentirao je general Andre Deschamps. Iz vojske je najavljeno kako će se selekcija kandidata rigorozno pojačati, piše Xinhuanet.com.

U zatvoru je Williams pokušao počiniti samoubojstvo, a trenutno ne jede.

28-godišnja Jessica Lloyd, koju je ubio u svojoj vikendici u Tweedu, pronađena je s povezom preko očiju i bez odjeće. Williams ju je u tom stanju i fotografirao, piše The Globe and Mail. Druga žrtva, vojna stjuardesa Marie – France Comeau, bila je pretučena, silovana i ugušena u vlastitom domu.

Priznanje je šokiralo vojsku, u kojoj je Williams bio zadužen i za treniranje novih pilota, vožnju premijerovog aviona, a nagrađen je i preuzimanjem zapovjedništva u najvećoj državnoj zračnoj bazi u Trentonu, gdje je zapovijedao nad 2300 muškaraca i žena. Vojnici ga opisuju kao opsesivno urednog. No, posebno je šokiralo njegovu suprugu Rosie, koja je mislila da je udana za savršenog muškarca.

>> Kanadski premijer: Hrvatska oduvijek zapadna zemlja

Nakon presude suda stotine građana su okupile na trgu u Bellevilleu, grleći se, držeći se za ruke, zajedno plačući, smijući se i moleći.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene