Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlazi na novu funkciju

Petraeus predao zapovjedništvo nad Afganistanom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi čelnik CIA-e, američki general David Petraeus predao je u ponedjeljak zapovjedništvo nad američkim i NATO-ovim snagama u Afganistanu.

Snagama ISAF-a koje su od nedjelje postupno počele prepuštati sigurnost zemlje afganistanskim snagama, odsad će zapovijedati američki general John Allen.

Petraeusa koji sad postaje direktor središnje obavještajne agencije CIA-e smatraju zaslužnim što je zaustavio spiralu nasilja koja je vodila u građanski rat u Iraku. On je zapovjedništvo preuzeo 4. srpnja 2010.

Nadgledao je i dolazak više od 30 tisuća dodatnih američkih vojnika koji su zaustavili jačanje talibanske pobune, osobito u talibanskim uporištima na jugu zemlje.

No unatoč Petraeusovim uspjesima, osobito na nasilnome talibanskom jugu Afganistana, talibanska pobuna daleko je od ugušene, piše Reuters.

Nasilje diljem Afganistana 2010. bilo je na najgoroj razini od svrgavanja talibana savezničkom vojnom intervencijom 2001. Najveći je bio broj civilnih i vojnih žrtava, a taj se trend nastavlja i u 2011.

'Moja je namjera nastaviti uspješnost kakvu smo zatekli', rekao je Allen. 'Pred nama su teški dani', dodao je. (Hina)

Pročitajte i ovo NATO-va vojna vježba Nepokolebljivi branitelj "Nepokolebljivi branitelj" Deseci tisuća vojnika uz rusku granicu, Moskva je bijesna: "NATO se sprema za mogući rat!" Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Europi Obavještajac otkrio što na kraju čeka Ukrajinu: "Takvi ratovi mogu završiti samo na taj način"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene