Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Peterle: 'O Piranskom zaljevu ne možemo pregovarati s Hrvatskom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'S Hrvatskom se ne može razgovarati o pitanjima cjelovitosti Piranskog zaljeva i slovenskom izlasku na otvoreno more jer je to Slovenija imala 25. lipnja 1991. godine, na dan svoga osamostaljenja', izjavio je Alojz Peterle.

Nekadašnjem premijeru i ministru vanjskih poslova, a sadašnjem zastupniku u Europskom parlamentu, pripisuje se najviše mogućnosti za pobjedu na slovenskim predsjedničkim izborima 21. listopada.

Pročitajte i ovo Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom

Ukoliko bude izabran za predsjednika države Peterle će se zauzimati za europske i dobrosusjedske odnose s Hrvatskom, ali je u razgovoru za RTV Slovenija dodao kako se s njom ne može razgovarati o cjelovitosti Piranskom zaljeva i izlasku na otvoreno more jer je to Slovenija imala 25. lipnja 1991. godine. 

Naglasio je kako bi za Sloveniju početna pregovaračka pozicija trebala biti da ne pristaje da se o tim stvarima posreduje ili odlučuje na arbitraži jer su u trenutku osamostaljenja bile neupitne.

'U odnosima s Hrvatskom treba prihvatiti odnos Pacta sunt servanda, ugovore treba poštovati', rekao je Peterle. 

Prema njegovim se riječima, Hrvatska toga nije uvijek držala, pa tako ne ispunjava u cjelini odredbe međudržavnog ugovora o malograničnom prometu i suradnji jer ne primjenjuje njegove odredbe koje se odnose na ribarstvo.

Hrvatska je članicama Europske unije obećala da neće na njih primijeniti ZERP, a u slučaju da to stvarno učini mogla bi imati teškoće i to pitanje treba rješavati u europskom kontekstu, rekao je Peterle.

Peterle je naglasio da nije kandidat desnice iako ga podržavaju stranke desnog centra okupljene oko premijera Janeza Janše. Osobno se doživljava kao 'narodni kandidat' kojega među ostalim podržavaju neki istaknuti gospodarstvenici, ali i pripadnici nekih lijevih stranaka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene