Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priprema se razmjena

Pet osumnjičenih ruskih špijuna bit će prebačeno u New York

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pet osumnjičenih ruskih špijuna u SAD-u će biti prebačeno u New York, izvijestile su američke TV mreže, navodeći istodobno kako izgleda da dužnosnici u Washingtonu i Moskvi pripremaju razmjenu špijuna.

Za srijedu zakazano saslušanje na sudu u Aleksandriji, kraj Washingtona, za Michaela Zottolija, Patriciu Mills i Mihaila Semenka je otkazano, a trojka je poslana u New York, gdje će se nastaviti vođenje predmeta protiv 10 od 11 optuženih iz špijunske skupine. Jedanaesti optuženi Christopher Metsos, u bijegu je nakon što je uhićen, pa pušten uz jamčevinu na Cipru. Donald Heathfield i njegova supruga Tracy Lee Ann Foley, optuženi pred sudom u Bostonu, također su poslani u New York. Ostalih pet optuženika već je od ranije u pritvoru u New Yorku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Medvedev oslobodio četiri Zatopljenje odnosa: Uspješna razmjena špijuna Slika nije dostupna FBI uhitio 10 osoba Rusija želi razmjenu špijuna

>> Rusija želi razmjenu špijuna

CNN je izvijestio da se državni podtajnik za politička pitanja William Burns u srijedu sastao s ruskim veleposlanikom u Washingtonu Sergejem Kisljakom. Američki dužnosnici nisu htjeli komentirati što se dogodilo na tom sastanku, a glasnogovornici State Departmenta i ministarstva pravosuđa odbili su komentirati izvješća o pripremi razmjene špijuna, naveo je CNN. Odvjetnici optuženih kao i ured državnog tužitelja u New Yorku, također su odbili komentirati izvješća o razmjeni. Ranije su agencije izvijestile iz Moskve da se u Rusiji priprema razmjena Igora Sutjagina, koji izdržava 14-godišnju zatvorsku kaznu na temelju optužbi za špijuniranje za SAD, i skupine ostalih optuženih da su strani špijuni, za 10-članu skupinu ruskih špijuna koje je uhitio FBI.

Agencije su citirale Dmitrija Sutjagina, koji je rekao da su njegovog brata Igora ruski dužnosnici u ponedjeljak posjetili u zatvoru u Arhangelsku, te da su na sastanku bili i američki dužnosnici. Prema njegovim navodima, Igor Sutjagin je rekao da su mu ruski dužnosnici pokazali popis od 11 ljudi koji će biti uključeni u razmjenu, te da je prepoznao samo jedno ime na listi - Sergeja Skripala, pukovnika ruske vojske koji je 2006. osuđen na 13 godina zatvora pod optužbama da je špijunirao za Veliku Britaniju. Iako je neke od njih FBI pratio i prisluškivao još od 2002., ruski špijuni u SAD-u nisu optuženi za špijunažu - odavanje povjerljivih vladinih informacija stranoj državi, već za urotu da djeluju kao neregistrirani agenti stranih vlada, za što im prijeti kazna do pet godina zatvora. Svi osim Mihaila Semenka i Anne Chapman također su optuženi za urotu za pranja novca, gdje je zaprijećena kazna do 20 godina zatvora. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene