Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rekli 'ne' stereotipima

Pet godina nisu željeli otkriti spol djeteta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Roditelji koji svoje dijete pokušavaju odgojiti bez primjene stereotipa 46-godšnja Beck Lexton i 44-godišnji Kieran Cooper pet su godina skrivali spol svog sina Sashe.

'Željela sam izbjeći stereotipe. Oni se čine fundamentalno glupi. Zašto ljude guramo u kutije?', rekla je Laxton za Cambridge News.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Dugom Selu - 2 Strašna tragedija Djevojčica u blizini svoje kuće stradala pod kotačima kamiona, mještani užasnuti: "Vozač je vikao 'ubit ću se, što sam napravio', a curica je ležala" U prometnoj nesreći u Dugom Selu poginulo je dijete - 8 Očevid u tijeku Strašna tragedija: Kamion pregazio djevojčicu koja se vraćala iz škole - "Čuli smo strašan udarac"

Već godinama, Beck se svom djetetu, najmlađem od troje, obraća sa 'dijete' na svom blogu. Ali, skrivanje spola djeteta od javnosti samo je dio njezine geste da djetetu dopusti da bude - dijete.

Sasha oblači odjeću koju on želi, neovisno pripada li ona njegovom bratu ili sestri. Također, dječak se neće libiti uzeti lutku i igrati se s njom, osim Barbike. 'Ona je zabranjena jer je grozna', rekla je Laxton u intervjuu.

Nada se da će svojim primjerom potaknuti ostale roditelje da razmisle hoće li sinove tjerati da se igraju s kamionom ili djevojčicama obavezno oblačiti haljinice.

Kada je Sasha navršio pet godina i krenuo u školu, Laxton je morala otkriti njegov spol. To znači da će se morati naviknuti na to da je dječak, budući da se ženske i muške školske uniforme razlikuju. Ali, njegova majka prosvjeduju pa mu oblači žensku bluzu i hlače za dječake.

'Ne bih to činila da znam da ga to unesrećuje, ali njega to trenutačno ne opterećuje. Još nismo imali problema s tim', rekla je majka.

Prošle je godine par iz Toronta, 38-godišnja Kathy Witterick i 39-godišnji David Stocker , donio sličnu odluku. Njihovo se dijete zove Storm. Psihijatri su iskazali zabrinutost za takav način odgoja. 'Osjećaj vlastitog identiteta važan je dio zdravog razvoja', rekao je dr. Eugene Beresin, ravnatelj psihijatrijske ustanove za djecu Massachusetts General Hospital. 'Ovakvo ponašanje to blokira i veća je vjerojatnost da će dijete biti podložno bulingu i marginalizaciji', dodao je.

Lexton kaže da će biti otvorena za bilo koju odluku njezin sin po pitanju spolnosti karijere želi provesti. 'Dok god ima dobru povezanost s ljudima i dobre prijatelje, ništa drugo nije bitno, zar ne?'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene