Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američko ministarstvo obrane ulaže u pametan tekstil kako bi se jednoga dana mogle izrađivati uniforme sposobne otkriti kemijsku prijetnju te šatori koji mogu proizvoditi i skladištiti struju.


U zajednički program na kojem će raditi Pentagon, konzorcij sveučilišta te industrije, a pod vodstvom uglednog Instituta za tehnologiju iz Massachusettsa (MIT), uložit će se 317 milijuna dolara, od čega 75 milijuna iz javnih fondova, objavljeno je.

Vezani članci Djevojke i uniforme Skinule uniforme i pokazale kako izgledaju u opuštenom izdanju Pentagon (Foto: Arhiva/AFP) Pljušte ostavke u Pentagonu nakon Trumpove Twitter-smjene: Odstupila tri najviša dužnosnika, znaju se i zamjene

Cilj je ugraditi u vlakna i konce "mikročipove, LED rasvjetu, solarne ćelije i druge naprave koje mogu vidjeti, čuti, osjetiti, komunicirati, skladištiti energiju, mijenjati boju", objasnio je Pentagon.

"Ultralagani senzori u najlonu padobrana moći će detektirati malene pukotine koje bi se mogle povećati u letu i tako ugroziti padobrance", objasnio je ministar obrane Ashton Carter najavljujući projekt MIT-a.

Taj će program okupiti velike industrije kao što su Bose (proizvođač audio opreme), Intel (informatičkih mikročipova) ili FibeRio (proizvođač nanovlakana) te industrije specijalizirane za tekstil.

Radi se o osmom industrijskomm programu javno-privatnog partnerstva pokrenutom u mandatu američkog predsjednika Baracka Obame, od kojih je šest povjereno Pentagonu. (Hina)