Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sirija je počela uklanjati preostale zalihe kemijskog oružja iz svog arsenala, nakon višemjesečne odgode, izvijestio je u utorak glasnogovornik Pentagona admiral John Kirby.


"Upravo je u ovim trenucima počelo uklanjanje", rekao je Kirby novinarima. Vijest je objavljena nakon informacije zajedničke misije UN-a i Organizacije za zabranu kemijskog oružja prema kojoj je Sirija uništila cijelu prijavljenu zalihu izopropanola, sastojka nervnoga plina sarina.

Vezani članci Slika nije dostupna Asad počeo ispunjavati prvu obvezu, poslao popis svog kemijskog oružja Slika nije dostupna Kerry zaprijetio Asadu u slučaju kršenja dogovora o razoružanju

"Sada je u Siriji ostalo još 7,2 posto materijala za proizvodnju kemijskog oružja te se čeka njegovo uklanjanje kako bi bio uništen. Zajednička misija pozvala je sirijske vlasti da tu zadaću realiziraju što prije", stoji u priopćenju misije.

VIDEO: Prizor kojeg ne biste željeli vidjeti izbliza

Sirija je obećala da će predati ili uništiti sav arsenal kemijskog oružja, ali ona još uvijek posjeduje značajnu količinu prijavljenih kemijskih zaliha, te još nije uništila desetke proizvodnih pogona i skladišta.

Glasnogovornik američkog ministarstva obrane koji je želio ostati anoniman rekao je da su vojne snage sirijskoga predsjednika Bašara al Asada poduzele predviđene korake čija je svrha transportirati preostalo kemijsko oružje.

Sirijci uklanjanju kemijsko oružje u skladu sa sporazumom postignutim prošle godine, no Asadovi neprijatelji sa Zapada sumnjaju da namjerno odugovlači s realizacijom dogovorenih obveza te tvrde da njegove vojne snage koriste klorne bombe u napadima, što službeni Damask odlučno opovrgava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook