Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pentagon potvrdio uspjeh misije rušenja satelita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američko ministarstvo obrane objavilo je kako je 'u velikoj mjeri uvjereno' da je pri uništenju neispravnog satelita projektilom 20. veljače, pogođen spremnik s toksičnim gorivom kako je i planirano.

U najkonkretnijem priopćenju do sada o rezultatima rušenja satelita prošle srijede, Pentagon je naveo kako je analiza krhotina satelita pokazala da je mornarički projektil SM-3 uništio spremnik s gorivom 'ograničivši, ako ne i uklonivši, opasnost za ljude na Zemlji od opasne kemikalije'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stigla službena potvrda Vlada objavila nove cijene goriva Ilustracija Od utorka Stigle dobre vijesti za vozače: Objavljene neslužbene cijene goriva, jedno će pojeftiniti

Satelitski spremnik s gorivom sadržavao je oko 460 kg hidrazina, otrovne kemikalije za koju američki dužnosnici smatraju kako bi predstavljala opasnost u slučaju da ostaci satelita padnu na naseljeno područje.

Dužnosnici Pentagona su odmah nakon uništenja satelita rekli kako izgleda da je spremnik s gorivom izravno pogođen, ali su proveli dodatne analize prije konačnog zaključka.

'Po svim mjerilima to je uspješna misija. Iz analize krhotina, imamo visoku razinu uvjerenja da je spremnik za gorivo satelita pogođen i da je hidrazin raspršen', rekao je general James Cartwright, zamjenik načelnika združenog stožera, na konferenciji za tisak u Pentagonu.

Pentagon je u priopćenju naveo da centar za svemirske operacije u zrakoplovnoj bazi Vandenberg u Kaliforniji, prati oko 3.000 komada krhotina satelita, koji su manji od nogometne lopte. Krhotine uništenog satelita prate se nad Pacifikom i Atlantikom, no čini se da su premale da bi načinile štetu na Zemlji, rekao je Cartwright.

Dio američkih stručnjaka izrazio je strahovanje da će rušenje neispravnog satelita US193 modificiranim mornaričkim projektilom SM-3 druge zemlje držati testiranjem novog antisatelitskog oružja i dijelom utrke u naoružanju koja se prenosi u svemir.

'Ne vidim kako to druge zemlje neće smatrati protusatelitskim pokusom. Oni će to vidjeti kao naoružavanje svemira', izjavila je Teresa Hitchens, direktorica washingtonskog Centra za vojne informacije, instituta za politiku nacionalne sigurnosti.

General Cartwright ranije je ocijenio kako je iskustvo s rušenjem satelita od slabe koristi za sustav zaštite od projektila, rekavši kako tu 'nema preklapanja'.

Loren Thompson, vojni analitičar Lexington instituta u Washingtonu, potvrdio je tu ocjenu, rekavši kako su orbite većine satelita previsoko da bi mogli biti pogođene mornaričkim projektilima, poput SM-3. 

Satelitu US193 otkazale su kontrole nedugo nakon lansiranja u prosincu 2006. i on se nalazio u orbiti nižoj od uobičajane, padajući prema Zemlji, a pogođen je prije ulaska u atmosferu na visini od oko 200 km.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene