Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pennsylvanija danas odlučuje o raspletu utrke Clinton-Obama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izjednačena utrka između senatora Hillary Clinton i Baracka Obame za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, koja je od početka godine prošla kroz 40 američkih saveznih država, u utorak bi se mogla približiti raspletu na predizborima u Pennsylvaniji.

Birališta u Pennsylvaniji otvorena su od 7 do 20 sati, a prva televizijska izvješća iz Philadelphije, Pittsburgha, Harrisburga, Allentowna i drugih gradova govore o rekordnom odzivu birača.

Pročitajte i ovo Zimske radosti u Pennsylvaniji (Screenshot Reuters) Zimske radosti Amerikanci se goli bacaju po snijegu, a neke automobili vuku na skijama Slika nije dostupna Kud mama i tata Clintonovi idu dalje: Nakon Billa i Hillary, na redu za politiku je kćer Chelsea

Iz Obamina stožera je stigao i prigovor na neispravne aparate za glasovanje u Philadelphiji.

Pravo sudjelovanja na predizborima ima oko četiri milijuna registriranih birača koji odlučuju o 158 delegata Pennsylvanije za Nacionalnu demokratsku konvenciju, gdje će se birati predsjednički kandidat.

Barack Obama za sada vodi po broju delegata, s 1.648 prema 1.504 za Clinton, po ukupnom broju dobivenih glasova i po broju osvojenih država, a većina političkih analitičara se slaže da je pobjeda u Pennsylvaniji ključna za Clinton.

Posljednja ispitivanja birača daju Clinton od pet do sedam postotaka prednosti pred Obamom. U anketi TV mreže MSNBC Clinton dobiva 48 a Obama 43 posto glasova, a u ispitivanju sveučilišta Quinnipiac, Clinton ima 51 posta a Obama 44 posto glasova.

"Ako Clinton pobijedi s više od 10 posto razlike, što je njezina margina u susjednom Ohiou i New Jerseyu, njezina kampanja dobit će novi zamah i ona će 'gurati' dalje", ocijenio je Bill Schneider, analitičar CNN-a.

"Ako Clinton pobijedi s jednoznamenkastom razlikom, mi smo u političkoj zoni sumraka. Ništa se ne mijenja", kazao je Schneider, dodajući kako bi u slučaju Obamine pobjede, Clinton bila pod "strahovitim pritiskom da napusti utrku i ne nanosi štetu stranci".

Pennsylvanijski kongresnik John Murtha, jedan od ključnih saveznika Hillary Clinton, izjavio je da bivša prva dama mora odnijeti "impresivnu" pobjedu.

Obamin poraz u Pennsylvaniji, pogotovo s većom marginom, potvrdio bi njegovu slabost u velikim državama, ključnim za pobjedu nad republikanskim kandidatom Johnom McCainom na predsjedničkim izborima 4. studenoga.

Hillary Clinton na to je ukazala u poruci u jutrošnjim emisijama na američkim TV mrežama.

"Ono što Obama treba pokazati jest da pobijedi u velikoj državi, velikoj državi koju demokrati trebaju da bi osvojili predsjedničke izbore. Put do avenije Pennsylvanija (adresa Bijele kuće) vodi upravo kroz Pennsylvaniju", kazala je Clinton za CBS.

Obama je pak upozorio na činjenicu da je prednost Clinton u anketama smanjio s 20 na 5 posto, ističući da je senatorica i dalje favorit.

Za izborno tijelo Pennsylvanije, koje karakterizira mnogobrojno radništvo s primanjima ispod 50.000 dolara na godinu i rastućom nezaposlenosti, glavni prioritet kampanje bilo je gospodarstvo - što je istaknulo 47 posto ispitanika u anketi MSNBC-a.

Nakon toga slijede rat u Iraku (18 posto), zdravstvena skrb (16 posto), zaštita okoliša (5 posto), socijalna skrb (4 posto), nacionalna sigurnost (3 posto), imigracija (1 posto) i rasna pitanja (1 posto).

Kandidati su u šest tjedana kampanje u Pennsylvaniji potrošili oko 20 milijuna dolara, što je čini najskupljom kampanjom u povijesti te države. Pritom je Obamin stožer utrošio dvostruko više sredstava, primjerice samo za TV oglašavanje 9 milijuna dolara, prema 4 milijuna Hillary Clinton, čija je kampanja u posljednje vrijeme u financijskim teškoćama.

Dva tjedna nakon Pennsylvanije, demokratski predizbori održavaju se u Indiani i Sjevernoj Karolini, a proces se završava 1. i 3. lipnja u Portoriku i Montani.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene