Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naljutio Palestince

Pence u Jeruzalemu kazao da mu je čast biti u "glavnom gradu Izraela"

Mike Pence u Jeruzalemu (Foto: AFP)
Mike Pence u Jeruzalemu (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Mike Pence u Jeruzalemu (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Američki potpredsjednik Mike Pence kazao je u ponedjeljak u Jeruzalemu da mu je čast biti u "glavnom gradu Izraela", čime je ponovno naljutio Palestince koji se zbog toga ne žele sastati s njime.

Američki predsjednik Donald Trump priznao je prošli mjesec Jeruzalem kao glavni grad Izraela i najavio da će onamo preseliti američko veleposlanstvo čime je zapanjio Palestince koji polažu pravo na istočni dio grada.

Pročitajte i ovo Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok Ivica Puljić Optužen za zavjeru Ivica Puljić o Trumpu: "Ovih dana gledamo pravi politički cirkus koji bi se mogao pretvoriti u političku tragediju"

Pence je u subotu u Egiptu i u nedjelju u Jordanu rekao da će Washington podržati rješenje s dvije države ako i Izraelci i Palestinci na to pristanu.

U ponedjeljak je rekao da mu je čast biti u "glavnom gradu Izraela, Jeruzalemu", na početku sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

"Ovo je prvi put da stojim ovdje gdje oba čelnika mogu reći te tri riječi: 'izraelska prijestolnica Jeruzalem'", rekao je Netanyahu.

Trumpova odluka u vezi Jeruzalema otvara nove prilike za mir između Izraelaca i Palestinaca, rekao je Pence.

"Također gajim nadu da smo na početku nove ere u kojoj opet počinju pregovori kako bi se pronašlo mirno rješenje za sukob u ovoj regiji koji traje desetljećima", rekao je.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas, koji je Trumpovu odluku ocijenio "pljuskom", otputovao je u posjet inozemstvu prije Penceovog dolaska.

Njegov glasnogovornik rekao je da je američko priznanje Jeruzalema kao glavnog grada Izraela i izraelske okupacije nelegitimno te je poručio američkoj administraciji da ne smije pridonositi eskalaciji. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene