Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na 20. obljetnicu pripojenja Kini

Peking poslao poruku buntovnom Hong Kongu - nosač zrakoplova Liaoning

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi kineski nosač zrakoplova Liaoning uplovio je u luku u Hong Kongu, povodom 20. obljetnice predaje tog grada Kini od strane Velike Britanije.

Proteklog je tjedna i kineski predsjednik, Xi Jinping, po prvi puta posjetio Hong Kong, otkako obnaša dužnost kineskog predsjednika. Tamo su ga dočekali prosvjedi građana, a on im je poručio da je svako izazivanje vlasti u Pekingu "nedopustivo".

Pročitajte i ovo Ilustracija Domišljato Pokušao prenijeti 11 kilograma kokaina: Nećete vjerovati u čemu USS Dwight D. Eisenhower najveći je već tamo Amerika šalje borbene avione na Mediteran: "Nećemo se uključivati u sukob, ali..."

Politička situacija u Hong Kongu posljednjih je godina postala napeta, a sve su učestaliji pozivi na samoopredjeljenje te čak i na proglašenje neovisnosti.

Nakon Xijevog odlaska iz Hong Konga, tisuće građana izašlo je na ulice, u sklopu događaja koji se odvija svake godine i u kojem se poziva na više demokracije.

Prisutnost Liaoninga neki vide kao pokušaj pokazivanja sile od strane središnje kineske vlasti u Pekingu, no s druge strane, mnogi građani Hong Konga nisu odbili besplatne ulaznice za posjet tom kineskom ratnom brodu, dok je usidren u Hong Kongu, prenosi Independent.

U pratnji Liaoninga su još tri kineska ratna broda, a svi zajedno usidreni su pored hongonškog otoka Tsing Yi i bit će tamo narednih pet dana.

Kineska narodno oslobodilačka vojska (PLA) stacionirana je u Hong Kongu od predaje grada kineskim vlastima 1997. godine, no izrazito paze na to da se njihova prisutnost ne primjeti na ulicama Hong Konga, jer je doista prava rijetkost vidjeti uniformirane kineske vojnike na ulicama tog grada.

Liaoning je nosač zrakoplova, koji je zapravo preuređeni sovjetski ratni brod klase Kuznjecov i koji je kupljen od Ukrajine. Izgrađen je u kasnim 80-im godinama prošlog stoljeća. Dugačak je 300 metara i može nositi 50 zrakoplova.

Kina je u travnju ove godine porinula i još jedan nosač zrakoplova, prvi njihove domaće proizvodnje i koji bi trebao službeno ući u uporabu 2020. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene