Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Peking: Hu Jintao ponovno izabran za predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
64-godišnji Hu Jintao je zadnjeg dana 17. kongresa ponovno izabran na mjesto prvog čovjeka kineske Komunističke partije u predstojećem petogodišnjem mandatu.

Hu, koji obnaša i dužnost predsjednika države, izabran je na mjesto predsjednika Centralnog komiteta Komunističke partije Kine. Tako on sa još devet članova komiteta predstavlja središnju vlast u Kini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Promet se vraća u normalu Kineski predsjednik otputovao iz Hrvatske Slika nije dostupna Osiguranje 'izmrcvarilo' građane Kaos zbog posjeta kineskog predsjednika

Istodobno je izabran vrhovnim zapovjednikom kineskih oružanih snaga. U Polibiro ove su godine imenovana još četiri nova člana. Dvojica među njima Xi Jinping (54) i Li Keqiang (52) potencijalni su kandidati za Huovog nasljednika nakon njegova povlačenja s dosadašnjih dužnosti 2012. Novi su kandidati na dosadašnjim funkcijama zamijenili četiri starija člana Centralnog komiteta.

Dosadašnji premijer Wen Jiabao te ostali članovi Centralnog komiteta potvrđeni su na dosadašnjim funkcijama koje će također obnašati idućih pet godina.

'Savršeno smo svjesni teške zadaće koja je pred nama i naših odgovornosti', kazao je Hu u ponedjeljak nakon izbora novinarima. Pozvao je kineski narod i članovi partije da budu jedinstveni u ostvarenju 'socijalizma na kineski način'.

Hu je četvrti kineski predsjednik koji će potvrditi program
Komunističke partije nakon Mao Ze Donga, Denga Xiaopinga i Jianga Zemina.

Tijekom održavanja kongresa, Hu je u jednom od govora inzistirao na potrebi 'ujednačenog razvoja koji bi zajamčio zdrav i brz rast' zemlje, najnaseljenije na svijetu (1,3 milijarde stanovnika), kako je podsjetio 'zemlje koja će uskoro postati trećom najjačom ekonomskom silom na svijetu'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene