Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bliže se izbori

Merkeličin suparnik: Štednja, štednja i samo štednja ne može izvući državu iz krize

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidat socijaldemokrata za njemačkog kancelara Peer Steinbrueck obećao je u subotu u Berlinu, na proslavi 150. godišnjice stranke minimalnu plaću za cijelu zemlju i pravedniju Njemačku ako pobijedi na rujanskim izborima i postane kancelar, prenose agencije.

'Sloboda, pravda, solidarnost. Zbog tih vrijednosti želim postati kancelar', rekao je u 40-minutnom govoru Peer Steinbrueck, kandidat socijaldemokrata za njemačkog kancelara obećavši 'novi polet za Njemačku' i minimalnu plaću koja bi bila jednaka u cijeloj zemlji, javlja AFP.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razljutio Berlin Orban: Politika Angele Merkel je nacistička Slika nije dostupna Merkel vodi u anketama SPD hvata zadnji vlak za povratak popularnosti među biračima

Takva plaća 'ne samo da je socijalno pravedna, već i gospodarski opravdana, jer stvara kupovnu moć', rekao je i zauzeo se za to da Njemačka postane zemlja u kojoj svi rade zajedno.

'Želim da Njemačka bude zemlja u kojoj nije važno odakle dolazite i u kojoj će jedino biti važno kamo želite ići', prenosi Reuters.

>> Steinbrueck: Merkel zemlje južne Europe vuče u propast

Steinbrueck je istaknuo da je važno očuvati euro, no upozorio je da to za Njemačku ima svoju cijenu.

'Štednja, štednja i samo štednja ne može izvući države (iz krize eurozone) i njihovih teškoća', rekao je.

Najstarija njemačka politička stranka SPD u anketama stalno zaostaje za konzervativcima kancelarke Angele Merkel, a proslava rođendana stranke uz 200.000 ljudi i niz glazbenih izvođača bila je prigoda da prije parlamentarnih izbora 22. rujna oživi kampanju obilježenu nizom gafova samoga Steinbruecka.

Prema anketi od petka, konzervativci Angele Merkel dobili bi 41 posto glasova, a socijaldemokrati 25 posto. No da se kancelar bira izravno, Merkel bi dobila 63, a 29 posto Steinbrueck koji je bio ministar financija u vladi Angele Merkel kada je vodila 'veliku koaliciju' konzervativaca i SPD-a 2005.-2009.

SPD danas nije sklon takvoj koaliciji jer je zadnji puta vrtoglavo izgubio popularnost te je pao 2009. na samo 23 posto glasova u odnosu na 34 posto 2005. podsjeća Reuters.

Dodaje kako je nedavno nekoliko SPD-ovih čelnika ocijenio da bi stranci bilo bolje da ostane u oporbi ako zajedno sa svojim tradicionalnim partnerom, Zelenima, ne uspije izboriti većinu.

Utemeljen 1863., SPD je u subotu ponovno proslavio svoj 150. rođendan nakon prve svečanosti u Leipzigu 23. svibnja na kojoj su bili Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande, a među gostima je bio i hrvatski premijer Zoran Milanović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene