Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Može biti opasno

Patrijarh Irinej: Papa treba posjetiti Srbiju, ali još nije vrijeme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej ocijenio je da bi posjet pape Benedikta XVI. Srbiji u povodu obilježavanja obljetnice Milanaskog edikta 2013. godine mogao pridonijeti dijalogu dviju crkava.

Istaknuo da je on osobno za papin dolazak, ali da to mišljenje ne dijele svi u Srbiji, izvijestio je u nedjelju Radio Beograd.

Partrijarh Irinej, komentirajući polemike u srbijanskoj javnosti bi li papa Benedikt XVI. trebao doći u Srbiju na proslavu 17 stoljeća Milanskog edikta u Nišu, rekao je kako on osobno misli da bi taj posjet bio koristan i 'ne bi nam ništa smetao'.

Pročitajte i ovo Danka Ilić potpuna agonija Roditelji malene Danke prvi puta zajedno istupili u javnost: "Sve je laž" Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran"

>>Patrijarh srpski Irinej: Očigledno je da Haaški sud prikriva zločine nad Srbima

'Papa treba doći u Srbiju, to je moje osobno mišljenje. Iako ima razloga za odgodu njegova posjeta, bilo bi dobro da dođe do susreta i dijaloga dviju crkava. Ja vjerujem da će jednog dana do toga i doći', rekao je patrijarh Radio Beogradu.

Poglavar SPC je, međutim, istaknuo kako postoje i druga mišljenja o posjetu pape, te ukazao na neke razloge zašto u ovom trenutku papa nije dobro došao u Srbiju.
Prema njegovu mišljenju, Drugi svjetski rat i nedavni ratovi u zemljama bivše Jugoslavije stvorili su veliko neraspoloženje prema, kako je rekao 'našoj braći sa zapada'.

Patrijarh Irinej u jednom intervjuu u listopadu rekao je kako je obilježavanje obljetnice Milanskog edikta 2013. godine u Nišu, rodnom gradu rimskog cara Konstantina, povjesni događaj, primjeren susretu svih crkvenih velikodostojnika, istaknuvši da je to njegovo mišljenje 's kojim se možda čak i većina u SPC danas slaže'.


Poglavar SPC-a tada je ukazao i na probleme zbog kojih bi papin posjet Srbiji mogao biti problematičan, navodeći kao primjer sigurnost.

'Još je blizak Drugi svjetski rat, nedavno su se, također, dogodili mnogi ratovi i moglo bi se dogoditi da netko pokuša napakostiti time što bi pokušao napasti papu, kao što se dogodilo u Italiji na njegova prethodnika, i da nas na taj način još više ocrni. Ima tu puno spornih stvari, tako da smatram da još nije došlo vrijeme za jedan takav susret', rekao je tada patrijarh.

Patrijarh je u razgovoru za nacionalni radio podupro dijalog predsjednika vlade Srbije Ivice Dačića i Kosova Hashima Thacija, ocijenivši da platforma državnog vrha za Kosovo nudi najbolji način za rješavanje kosovskog problema, te da se svi problemi moraju rješavati dijalogom.

Irinej međutim smatra da je previsoka cijena ako se od Srbije traži priznavanje Kosova.
'Ukoliko netko od Srbije traži da se odrekne Kosova da bismo bili dio europske zajednice, onda je to previsoka cijena koju ne možemo platiti', rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene