Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza vlasti

Parlament BiH odlučuje o smjeni dvojice ministara iz redova SDA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rasprava u Domu naroda počela je sa sat vremena zakašnjenja, a sam ishod glasovanja o predloženim smjenama zasad je neizvjestan.

Dom naroda parlamenta Bosne i Hercegovine počeo je u ranim poslijepodnevnim satima raspravu o mogućoj smjeni ministara iz reda Stranke demokratske akcije (SDA), a o ishodu te rasprave i mogućeg glasovanja ovisit će i to kako će izgledati nova vladajuća koalicija u toj zemlji.

Pročitajte i ovo Christian Schmidt Odluka europskog predstavnika HDZ BiH: "Schimdtovo nametanje izmjena izbornog zakona ugožava europski put zemlje" Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu

>> Dužnosnik: Zapadni Balkan ostat će prioritet SAD-a

Smjenu ministra obrane Muhameda Ibrahimovića i sigurnosti Sadika Ahmetovića, koju je na poticaj predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatka Lagumdžije predložio predsjednik Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, u srpnju je podržao Zastupnički dom no glasovanje u Domu naroda tada je zaustavljeno jer se SDA pozvao na institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Ustavni sud BiH presudio je u međuvremenu kako smjena ministara neće ugroziti vitalne interese Bošnjaka, no nakon toga je došlo do raspada koalicijskog partnerstva između SDP-a i stranaka iz Republike Srpske koje sada inzistiraju na smjeni Lagumdžije s mjesta ministra vanjskih poslova.

Početak sjednice Doma naroda kasnio je više od jednog sata jer su trajale intenzivne konzultacije među predstavicima stranaka, no ni nakon toga nije postalo jasnije hoće li biti potvrđena predložena smjena ili će pak SDA ostati u vlasti a iz nje izići SDP.

Predsjednik Doma naroda Dragan Čović izjavio je uoči početka rasprave kako je sada u igri ne sudbina ministara nego izgled cijele buduće strukture vlasti. Kazao je kako njegov HDZ BiH i HDZ 1990. prije eventualnog glasovanja žele dobiti jasne odgovore o tome kako će hrvatske stranke biti pozicionirane u budućoj vlasti.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić na početku je rasprave odbacio svaku odgovornost svoje stranke za sadašnju krizu, tvrdeći da je krivnja za to isključivo na SDP-u. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene