Jeruzalem (Foto: Guliver/Thinkstock)
Jeruzalem (Foto: Guliver/Thinkstock)

Paragvaj će vratiti svoje veleposlanstvo u Izraelu u grad Tel Aviv, zbog čega je Benjamin Netanyahu naredio zatvaranje izraelskog veleposlanstva u Paragvaju.


Odluka o vraćanju ministarstva u Tel Aviv predstavlja obrat nakon odluke bivšeg predsjednika Horacija Cartesa kojom je u svibnju paragvajska diplomatska misija premještena u Jeruzalem.

Vezani članci Anvar Azimov (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) Rusko Veleposlanstvo u Hrvatskoj šali se na račun SAD-a: ''Kupite skuplje američke avione'' Slika nije dostupna Otkriven uzrok tajanstvenih zvučnih napada na američko veleposlanstvo u Havani?

"Paragvaj želi doprinijeti intenzifikaciji regionalnih diplomatskih napora u postizanju šireg, poštenog i trajnog mira na Bliskom istoku", kazao je u srijedu paragvajski ministar vanjskih poslova Luis Alberto Castiglioni.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je ujedno i ministar vanjskih poslova, nedugo nakon te odluke naredio je zatvaranje izraelskog veleposlanstva u Paragvaju.

"Izrael promatra s velikom ozbiljnošću neuobičajenu paragvajsku odluku koja će zategnuti odnose između naših država", rečeno je u izjavi iz ureda premijera.

Sjedinjene Američke Države i Gvatemala premjestile su svoja veleposlanstva u Jeruzalem u svibnju, a izraelski je premijer pokušao uvjeriti i druge zemlje da slijede njihov primjer.

Bivši paragvajski predsjednik Cartes u svibnju je osobno sudjelovao u otvaranju nove ambasade u Jeruzalemu. Njegov nasljednik na poziciji predsjednika Mario Abdo, također član konzervativne Stranke Colorado, došao je na vlast prošlog mjeseca. (Hina)