Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papuče francuske kraljice Marije Antoanete prodane su na aukciji u Francuskoj za 375.500 kuna.


Aukcijska kuća Paris Druout očekivala je da će papuče zelene i ružičaste boje biti kupljene za desetak tisuća eura. Međutim, ponude su pljuštale sa svih strana svijeta. 'Naravno, vrlo se rijetko pronađe nešto što je pripadalo kraljici, posebno kada se radi o privatnim, intimnim stvarima', kazao je francuski pisac i povjesničar, specijaliziran za kraljevske obitelji, Cyrille Boulay. 'To su izvanredne situacije i naravno da izazivaju veliki međunarodni interes', dodao je.  Najviša ponuda stigla je od anonimna kupca telefonskim pozivom.

>> Neobjavljen Beethovenov rukopis prodan za četvrt milijuna eura

Marija Antoaneta, kći austrijske carice Marije Terezije, udala se za francuskog kralja Luja XVI. 1770. godine. Iako je u Parizu dočekana s oduševljenjem naroda, zbog enormne rastrošnosti s vremenom je došla na loš glas. Popularna je priča da je uoči početka Francuske revolucije, čuvši za probleme gladnog puka, rekla: 'Ako nemaju kruha, neka jedu kolače'. Podataka da je to stvarno izgovorila nema. Po završetku revolucije, osuđena je za izdaju i pogubljena giljotinom u Parizu 16. listopada 1793. godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Pseći kljunaši Psi ugurali njuške u papuče i nasmijali vlasnike jer izgledaju kao čudnovati kljunaši Marilyn Monroe (Foto: Instagram) Holivudska diva ne prestaje fascinirati javnost ni desetljećima nakon svoje smrti, otkrivena njezina intimna pisma