Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Žrtve svećenika pedofila od Međunarodnog kaznenog suda traže da procesuira papu Benedicta XVI zbog zločina protiv čovječnosti.


Mreža žrtava svećenika pedofila (SNAP) sa sjedištem u Chicagu podnijela je tužbu i od suda zatražila da 'poduzme akcije i kazneno goni papu i još tri visoka dužnosnika u Vatikanu zbog njihove direktne i 'zapovjedne' odgovornosti  za zločine silovanja i ostalih djela seksualnog nasilja počinjenog diljem svijeta'.

Vezani članci Theodore McCarick - 4 Vatikan konačno objavio izvješće o zloglasnom američkom kardinalu, razriješenom zbog zlostavljanja djece i odraslih Slika nije dostupna Visoki savjetnik pape Franje pod optužbama za seksualna zlostavljanja

'Zločini protiv nekoliko desetaka tisuća žrtava, većinom djece, zataškavani su od strane službenog Vatikana i to na najvišim nivoima. U ovom slučaju, svi putevi vode u Rim', kazala je odvjetnica Pam Spees iz nevladene udruge Centar za ustavna prava.

Osim Benedicta XVI SNAP traži da se istraže i državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone, njegov predhodnik Angelo Sodano i američki kardinal William Levada. 

Levada je inače, na čelu vatikanskog ureda osnovanog kako bi se istražili slučajevi seksualnog zlostavljanja.

'Ti visoki vatikanski dužnosnici su odgovorni za silovanja i ostale zločine seksualne naravi te za fizičku i psihičku torturu nad žrtvama kako bi se zataškala počinjena kaznena djela. Trebalo bi im se suditi kao i svim ostalim dužnosnicima koje se sumnjiči za zločine protiv čovječnosti', kazala je Spees. 

Udruga SNAP je uz tužbu predala dokazne materijale na više od 20.000 stranica.

21-godišnja Megan Peterson, članica SNAP-a, prošli je tjedan po prvi put javnosti ispričala svoju priču.

'Kada sam imala 15 godina nazvala sam biskupiju kako bih prijavila silovanja i oni su mi poklopili slušalicu', kazala je Megan. 'Ne želim da još djece mora prolaziti ono što sam ja prolazila'.

Vatikanski glasnogovonik Federico Lombardi odbio je komentirati tužbu.