Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

U minusu već tri godine

Unatoč darežljivim vjernicima: Vatikan dužan 4 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Recesija je pokucala i Vatikanu. Sveta Stolica je u minusu. Većinu novca potrošili su na Papina putovanja i svoje medije. Sada traže pomoć bogatih biskupija.

Više od 4 milijuna eura minus je na računu Svete Stolice. Nije im prvi put. Već treću godinu zaredom imaju dugove. Najviše su potrošili na putovanja pape Benedikta XVI. Velik dio novca izdvojili su i za medije. Posebno bitno kada se pokušavaju sanirati posljedice pedofilskih skandala. Većina sredstava utrošena je na Radio Vatikan koji emitira program na svim kontinentima i to na 40 jezika. Izdvajalo se i za Internet. Sveta stolica potrošila je više od 254 milijuna eura, a zaradila oko 250.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pred više od milijun vjernika VIDEO: Ivan Pavao II. proglašen blaženim Slika nije dostupna Nadbiskup Eterović za Dnevnik Nove TV Beatifikacija počela bdijenjem: Ivan Pavao II. je stvarao povijest

Unatoč skandalima i recesiji vjernici su bili darežljivi. Dali su oko pet i pol milijuna eura više nego prethodnu godinu. Najšire su ruke bili američki, talijanski i francuski katolici. U minusu je i država. Grad Vatikan duguje 8 milijuna eura. U najmanjoj, a po mnogima i najbogatijoj državi na svijetu radi oko 4 i pol tisuće ljudi. Imaju i tisuću i pol umirovljenika.

Financijska izvješća objavljuju tek 19 godina. Odlučio je to papa Ivan Pavao II. želeći da poslovanje institucija bude transparentnije, ali i da se sruši mit o velikom bogatstvu Vatikana. U najvećem minusu bili su prije tri godine, kada su dugovali više od devet milijuna eura. U vrijeme krize papa Benedikt XVI. pozvao je vjernike da svojim milodarima pomognu Crkvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene