Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Papa žali zbog ljutite reakcije muslimana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI izjavio je danas kako mu je iznimno žao zbog ljutite reakcije koju su izazvale njegove izjave o islamu koje dolaze iz teksta koji ne odražava njegovo osobno mišljenje.

'Te riječi su citat iz srednjevjekovnog teksta koji ni na jedan način ne odražava moje osobno mišljenje', izjavio je papa pred hodočasnicima koji su se okupili pred njegovom palačom u Rimu. 

Pročitajte i ovo Ilustracija užas u Italiji Trkača do smrti izgrizli rotvajleri: Pronašli ga u parku, imao je duboke rane na licu i rukama Antonio Tajani se ispričao (Foto: Dnevnik.hr) NIZ REAKCIJA Hrvatski europarlamentarci podijeljeni o isprici Tajanija: "Zašto se nije ispričao odmah? Imao je priliku"

Papa je naznačio kako je Vatikan izdao priopćenje kojim je pokušao objasniti njegov govor vjernicima u rodnoj Njemačkoj za vrijeme kojeg je citirao bizantinskog cara koji je Muhameda nazvao 'zlim i nehumanim'.

'Nadam se da će priopćenje poslužiti smirivanju strasti i razjasniti stvarni smisao mojih riječi, koje su zapravo bile poziv na iskreni dialog s velikim međusobnim poštovanjem', izjavio je Benedikt XVI. 

Osiguranje pred palačom u Rimu danas je bilo strože od uobičajenog. Policija je vjernicima zaplijenila sve sumnjive predmete uključujući i kišobrane s metalnim drškama te boce s tekućinom. 

Snajperisti raspoređeni po balkonima i krovovima nadgledali su okupljenu masu. 

No jučerašnje priopćenje iz Vatikana koje je Papa uputio nije izazvalo željeni učinak među pripadnicima islama. Muslimanski čelnici s Bliskog Istoka i iz Azije nisu prihvatilli papino 'iskreno žaljenje' iz pisanog priopćenja.

Istaknuli su u svojim izjavama kako to nije dovoljno, te kako traže da se Papa osobno ispriča za sporni citat iz svog govora. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene