Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Papa ukida Limb

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. možda će iz službene doktrine Katoličke crkve ukinuti pojam limbusa infantiuma (dječjeg limba), "stanja" između raja i pakla, u kojemu se nalaze djeca koja umru prije krštenja, o čemu će ga savjetovati katolički teolozi, javlja dpa.

Međunarodno Katoličko teološko povjerenstvo što ga je osnovao prethodni papa Ivan Pavao II., posljednja četiri dana raspravlja u Vatikanu o ovom pitanju, navodi agencija dpa. 

Iako Vatikan ništa nije priopćio o tome događaju, pretpostavlja se da će članovi povjerenstva dobiti priliku da o pitanju limba savjetuju Benedikta XVI.

Prije 13. stoljeća Crkva je smatrala da sva nekrštena djeca,
uključujući i novorođenu djecu koja su umrla pri porodu, zbog Istočnog grijeha idu u pakao jer nisu primila sakrament krštenja.

No, 1905., papa Pio X. o limbu je rekao: "Djeca koja su umrla prije nego što su krštena odlaze u limb, gdje ne uživaju u blaženoj viziji Boga, ali to ne znači da pate, dakle ne zaslužuju raj, no niti pakao ili čistilište".

Prema crkvenoj terminologiji, postoji i drugi dio limba - limbus patrum (limb očeva), privremeno mjesto u kojemu se odmaraju duše dobrih ljudi koje su umrle prije Isusova uskrsnuća, zbog čega je, primjerice Dante u njegovoj "Božanskoj komediji" ondje smjestio likove poput Platona i Sokrata.

Ovaj se koncept u posljednjih nekoliko godina počeo smatrati
zastarjelim, a poznato je da mu se Benedikt XVI. protivi još iz
vremena dok je bio predstojnik Kongregacije za nauk vjere kada je izjavio "da se radi samo o teološkoj hipotezi koju bi on osobno ukinuo".

No, kako pišu agencije, Benedikt XVI. smatra da prvenstveno treba ukinuti Limbus infantium, u kojemu se nalaze nekrštena djeca, odnosno prihvatiti koncept da i nekrštena djeca odlaze u raj.

Ovo pitanje, piše dpa, zabrinjava milijune katolika, posebno u
zemljama u razvoju, u kojima puno djece svakodnevno umire od neishranjenosti ili bolesti nedugo po rođenju.

Potencijalno ukidanje limbusa infantiuma učenje Katoličke crkve približava učenju islama. Muslimani, naime, vjeruju da duše mrtvorođene djece idu izravno u raj. BBC-jev komentator za vjerska pitanja Rahul Tandon zbog toga iznosi pretpostavku prema kojoj bi moguće ukidanje limba moglo značiti pokušaj Vatikana da spriječi prelazak stanovnika zemalja u razvoju koje imaju visoku stopu smrtnosti novorođenčadi, na islam.

No, katolički teolog John MacDaid za BBC je kazao kako smatra da nije riječ o tomu. 

- Mislim da tu nema nikakvog rivalstva. Zbog svakog
roditelja vjernika koji izgubi dijete i kojega muči sudbina tog
djeteta moramo biti potpuno uvjereni da je to dijete Bog primio na nebesima, kazao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene