Papa Franjo u subotu će posjetiti Napulj i uputiti snažnu poruku lokalnoj mafiji Camorri u njezinu uporištu u napolitanskoj četvrti Scampia.


Stotine tisuća ljudi očekuju se u subotu na ulicama tog vrlo katoličkog grada. Bit će to naporan dan za Franju koji će se zaustaviti na devet mjesta i govoriti šest puta.

Vezani članci Papa Franjo Svećenici papu Franju pitali kako mu je koljeno, a on ispalio: "Znate što mi treba? Malo tekile" Papa Franjo (Foto: AFP) Dirnuo u "osinje gnijezdo"? Smatraju se velikim vjernicima, ali papa za njih ima oštru poruku

Mjere sigurnosti su iznimne, posebice zato jer će Papa ukupno 25 kilometara putovati automobilom. Po mjesnim medijima, oko 3.000 pripadnika snaga sigurnosti, uključujući snajperiste, bit će raspoređeno u Napulju i oko grada.

Iako nisu stigle posebne prijetnje, postoji rizik od napada džihadista nakon pokolja u Tunisu ili osvete mafije nakon prošlogodišnje Papine ekskomunikacije mafijaša.

Papa Franjo posjetit će najsiromašnije

Franjo će dan početi molitvom u Pompejima, a zatim će helikopterom stići do siromašne četvrti Scampia, premrežene organiziranim kriminalom, gdje će se obratiti mještanima.

Poslije će održati misu na otvorenom na znamenitoj Piazzi del Plebiscito, glavnom gradskom trgu, i posjetiti zatvor Poggioreale gdje 2.500 zatvorenika živi na prostoru predviđenom za njih 1.400. S devedesetak odabranih zatvorenika će ručati. Među njima će biti homoseksualci, transseksualci i oboljeli od side.

U mjesnoj napolitanskoj katedrali poklonit će se relikvijama svetog Januarija, zaštitnika grada. Navečer će se susresti s mladima koji će u njegovu čast prirediti koncert napolitanskih pjesama na gradskoj rivi.

Borba protiv mafije

Borba protiv mafije, transparentnost u upravljanju javnim dobrima, prihvaćanje useljenika, nezaposlenost mladih i zaštita okoliša bit će u središtu Franjinih poruka u Napulju.

Otkako je izabran, Franjo poziva svećenike i vjernike da bez obzira na prijetnje prekinu svu suradnju s mafijašima. U ožujku 2014., tijekom svečanosti koju je organizirala antinmafijaška organizacija Libera, Franjo je osudio "moć krvi i novca", a mafijašima poručio "da još imaju vremena da ne završe u paklu".

U lipnju u Kalabriji ekskomunicirao je 'Ndraghetu, što je nezabilježen potez u crkvenoj borbi s organiziranim kriminalom.

Franjo je zabranio sve skrivene poveznice Crkve i mafije, poput mafijaškog plaćanja procesija, kupovanja crkvene imovine, upravljanja katoličkim dobrotvornim udrugama i pokušaje da se utječe na pojedine prelate.

U intervjuu za tjednik Panoramu, napolitanski nadbiskup kardinal Crescenzio Sepe rekao je da mjesna Crkva "vodi dobru borbu s Camorrom". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju