Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet Napulju

Papa se ne boji mafijaša, vozi se u otvorenom papamobilu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnici Napulja s oduševljenjem su u subotu dočekali papu Franju koji prvi put u pontifikatu posjećuje najveći grad južne Italije, čiji se stanovnici bore s nezaposlenošću i snažnim utjecajem mafije.

Papa je napuljskom četvrti Scampijom prošao u otvorenom papamobilu, smiješeći se i pozdravljajući mnoštvo koje ga je došlo pozdraviti, prenose agencije.

Pročitajte i ovo Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga Ivana Petrović, urednica vanjske politike na Dnevniku Nove TV Velik posao mađarske diplomacije Ivana Petrović iz Budimpešte o posjetu pape Franje: "Pohvalio je Mađarsku što drži okvir kršćanske obitelji"

"Nemojte nikada popustiti zlu", pisalo je na velikom bijelom transparentnu izvješenom na jednoj zgradi.

Prije Napulja Franjo je posjetio svetište u Pompejima, omiljeno među stanovništvom cijele Kampanije. Ondje se zadržao u kraćoj molitvi kojom je blagoslovio stanovnike velikoga grada.

Tijekom današnjeg jednodnevnog posjeta Napulju Franjo će uputiti snažnu poruku o borbi protiv mafije, transparentnosti u upravljanju javnim dobrima, prihvaćanju useljenika, nezaposlenosti mladih i zaštiti okoliša.

Papa Franjo trebao bi poslije održati misu na otvorenom na znamenitoj Piazzi del Plebiscito, glavnom gradskom trgu, i posjetiti zatvor Poggioreale gdje 2.500 zatvorenika živi na prostoru predviđenom za njih 1.400.

Papa u pohodu protiv mafije

U mjesnoj napolitanskoj katedrali poklonit će se relikvijama svetog Januarija, zaštitnika grada. Navečer će se susresti s mladima koji će u njegovu čast prirediti koncert napolitanskih pjesama na gradskoj rivi.

Stotine tisuća ljudi očekuju se u subotu na ulicama tog vrlo katoličkog grada. Bit će to naporan dan za Franju koji će se zaustaviti na devet mjesta i govoriti šest puta.

Mjere sigurnosti su iznimne, posebice zato jer će Papa ukupno 25 kilometara putovati automobilom. Po mjesnim medijima, oko 3.000 pripadnika snaga sigurnosti, uključujući snajperiste, bit će raspoređeno u Napulju i oko grada.

Iako nisu stigle posebne prijetnje, postoji rizik od napada džihadista nakon pokolja u Tunisu ili osvete mafije nakon prošlogodišnje Papine ekskomunikacije mafijaša.

Otkako je izabran, Franjo poziva svećenike i vjernike da bez obzira na prijetnje prekinu svu suradnju s mafijašima. U ožujku 2014., tijekom svečanosti koju je organizirala antinmafijaška organizacija Libera, Franjo je osudio "moć krvi i novca", a mafijašima poručio "da još imaju vremena da ne završe u paklu".

U lipnju u Kalabriji ekskomunicirao je 'Ndraghetu, što je nezabilježen potez u crkvenoj borbi s organiziranim kriminalom.

Franjo je zabranio sve skrivene poveznice Crkve i mafije, poput mafijaškog plaćanja procesija, kupovanja crkvene imovine, upravljanja katoličkim dobrotvornim udrugama i pokušaje da se utječe na pojedine prelate. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene