Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako je pedofilski skandal oko visokih predstavnika katoličke crkve u punom zamahu, vijesti o novim slučajevima dolaze i iz SAD-a, odnosno Wisconsina.


Tamošnji biskup, prema pisanju New York Timesa, navodno je zlostavljao i do 200 gluhih dječaka, bez da je ikome odgovarao za svoja nedjela. Američki mediji prozivaju upravo papu Benedikta XVI, kao odgovornog za nekažnjavanje biskupa pedofila.

Vezani članci Svećenik, ilustracija (Foto: Duško Jaramaz/Pixsell) Dignuta optužnica protiv hvarskog svećenika zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnice Misa/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Provjereno istražuje fratra pedofila: Tvrdi da je on žrtva te da za svećenike poput njega nema milosrđa

Unatoč upozorenjima nekolicine biskupa, tada još kardinalu Ratzingeru, u vezi s biskupom Lawrenceom Murphyjem, Vatikan je tada odlučio ne regirati pa je Murphy prošao nekažnjen. Biskup Murphy je umro još 1998. godine, a bio je svećenik u školi za gluhe St. John's u St. Francisu. Pritužbe na Murphyja stigle su dvije godine prije njegove smrti, a tada još kardinal Ratzinger nije niti odgovorio na dva pisma nadbiskupa Remberta G. Weaklanda iz Milwaukeeja.

Biskupe Winsconsina savjetovao je tadašnji drugi čovjek ureda za doktrine u Vatikanu, kardinal Tarcisio Bertone, rekavši im da pokrenu tajno suđenje unutar svojih redova, kojim bi se riješio problem s biskupom Murphyjem. Taj savjet je stigao osam mjeseci nakon pritužbi kardinalu Ratzingeru, no i on je zaustavljen, nakon pritužbi samog biskupa Murphyja. Murphy se žalio kardinalu Ratzingeru kako je već odradio pokoru za svoja nedjela te da je lošeg zdravlja, kao i da je čitav slučaj van crkvene domene.

'Jednostavno želim proživjeti preostali dio života s dignitetom svećenika. Od Vas tražim da mi u tome pomognete', napisao je u pismu Murphy. Pisma su medijima proslijeili odvjetnici petorice muškaraca, koji su podigli tužbu za zlostavljenje, protiv nadbiskupije Milwaukeeja. Priče tih muškaraca su potresne i oni kažu kako ih je Murphy zlostavljao gdje je stigao, u svojoj sobi, školi, njihovim spavaonicama ili u ispovjedaonici. Oni nisu imali seksualnu naobrazbu, a u strahu su vjerovali da je to što im se događa u redu, jer im je to ipak, na kraju krajeva, radio svećenik. Svećenik koji nikad nije bio kažnjen za to.