Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako je pedofilski skandal oko visokih predstavnika katoličke crkve u punom zamahu, vijesti o novim slučajevima dolaze i iz SAD-a, odnosno Wisconsina.


Tamošnji biskup, prema pisanju New York Timesa, navodno je zlostavljao i do 200 gluhih dječaka, bez da je ikome odgovarao za svoja nedjela. Američki mediji prozivaju upravo papu Benedikta XVI, kao odgovornog za nekažnjavanje biskupa pedofila.

Vezani članci DORH Bjelovarsko tužiteljstvo traži veću zatvorsku kaznu za osuđenog pedofila Misa/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Provjereno istražuje fratra pedofila: Tvrdi da je on žrtva te da za svećenike poput njega nema milosrđa

Unatoč upozorenjima nekolicine biskupa, tada još kardinalu Ratzingeru, u vezi s biskupom Lawrenceom Murphyjem, Vatikan je tada odlučio ne regirati pa je Murphy prošao nekažnjen. Biskup Murphy je umro još 1998. godine, a bio je svećenik u školi za gluhe St. John's u St. Francisu. Pritužbe na Murphyja stigle su dvije godine prije njegove smrti, a tada još kardinal Ratzinger nije niti odgovorio na dva pisma nadbiskupa Remberta G. Weaklanda iz Milwaukeeja.

Biskupe Winsconsina savjetovao je tadašnji drugi čovjek ureda za doktrine u Vatikanu, kardinal Tarcisio Bertone, rekavši im da pokrenu tajno suđenje unutar svojih redova, kojim bi se riješio problem s biskupom Murphyjem. Taj savjet je stigao osam mjeseci nakon pritužbi kardinalu Ratzingeru, no i on je zaustavljen, nakon pritužbi samog biskupa Murphyja. Murphy se žalio kardinalu Ratzingeru kako je već odradio pokoru za svoja nedjela te da je lošeg zdravlja, kao i da je čitav slučaj van crkvene domene.

'Jednostavno želim proživjeti preostali dio života s dignitetom svećenika. Od Vas tražim da mi u tome pomognete', napisao je u pismu Murphy. Pisma su medijima proslijeili odvjetnici petorice muškaraca, koji su podigli tužbu za zlostavljenje, protiv nadbiskupije Milwaukeeja. Priče tih muškaraca su potresne i oni kažu kako ih je Murphy zlostavljao gdje je stigao, u svojoj sobi, školi, njihovim spavaonicama ili u ispovjedaonici. Oni nisu imali seksualnu naobrazbu, a u strahu su vjerovali da je to što im se događa u redu, jer im je to ipak, na kraju krajeva, radio svećenik. Svećenik koji nikad nije bio kažnjen za to.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju