Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Slavlje u Vatikanu

Papa proslasio šestero novih svetaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo u nedjelju je proglasio šestero novih katoličkih svetaca, među kojima je dvoje Indijaca, pozvavši pritom na "misionarski poticaj" na indijskom podkontinentu koji bi mogao pridonijeti "solidarnosti i bratskom suživotu".

Predvodeći misu na Trgu svetog Petra u nazočnosti desetaka tisuća vjernika, među kojima je bilo i oko 5000 Indijaca, Papa ja progasio svetima Kuriakosu Eliasa Chavaru i Eufrasiu Eluvathingal, članove sirijsko malabarske Katoličke Crkve s juga Indije, kojih je najviše u jugozapadnoj indijskoj saveznoj državi Kerali. Oko tri i pol milijuna osoba sirijsko malabarskog obreda, jednog od triju kojim se služe katolici u Indiji, članovi su Crkve u Kerali koju je, prema usmenoj predaji, u prvome stoljeću ustanovio apostol Toma.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo Papa Franjo otkazao obveze simptomi gripe Papa Franjo ponovno otkazao obveze zbog zdravlja, javili se iz njegovog ureda

"Neka Gospodin, posredstvom dvoje indijskih svetaca podrijetlom iz Kerale, zemlje misionara, dade novi poticaj misionarima crkve u Indiji da bi, nadahnuti njihovim primjerom sloge i izmirenja indijski kršćani nastavili put solidarnosti i bratskog suživota", pozvao je papa.

Kuriokose je bio utemeljitelj prve muške kongregacije u Indiji, ali i suosnivač prve ženske kongregacije kojoj pripada i nova svetica Eufrasia.

Papa: Skandalozno je što Crkva naplaćuje svoje usluge

Papa je svetima proglasio i četvero Talijana, a u propovijedi je pozdravio primjer petorice mušakraca i žene koji su se "bezrezervno posvetili služenju bolesnih, starijih, siromašnih i hodočasnika". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene