Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Papa pohvalio australsku vladu zbog isprike aboridžinima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. pohvalio je australsku vladu, jer se ispričala aboridžinima za nepravde što ih je od dolaska prvih britanskih doseljenika prije 220 godina počinila prema njima, ocijenivši kako je cilj tog odvažnog poteza bio popraviti međurasne odnose u zemlji te na taj način dati nadu ostalim potlačenim narodima diljem svijeta.

Na svečanosti priređenoj u čast Papina dolaska u Australiju u povodu Svjetskog dana mladih, u sydneyskoj su luci, pred Svetim Ocem, među ostalima nastupili i aboridžinski plesači.

Pročitajte i ovo Ilustracija nevrijeme u Sydneyju Udario ih grom: Četiri osobe pronađene bez svijesti, prevezli ih u bolnicu Slika nije dostupna Otkud je? FOTO Misterij na plaži: Otkrivena lubanja djeteta

"Zahvaljujući odvažnoj odluci australske vlade da prizna nepravdu počinjenu prema starosjediocima u prošlosti, učinjeni su konkretni potezi čiji je cilj izmirenje utemeljeno ne međusobnom poštovanju", rekao je Papa u pozdravnom govoru. Svečanosti je prisustvovao i premijer Kevin Rudd.

"Ovakav primjer izmirenja nada je svim onim potlačenim narodima koji još uvijek traže priznanje prava koja im pripadaju", rekao je Sveti Otac. Papa je istaknuo kako su australski aborodžini temeljni dio kulturološkog ozračja te zemlje.

Premijer Rudd javno se australskim aboridžinima ispričao u veljači. Danas u Australiji živi 460.000 aboridžina. Oni čine 2 posto od 21 milijuna stanovnika te zemlje. Među njima je veći postotak nezaposlenih nego među ostatkom australskih državljana, češće su žrtve nasilja, a statistike govore o tomu da im je životni vijek kraći prosječno 17 godina u odnosu na ostale australske državljane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene