Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Benedikt XVI. kazao je u subotu biskupima iz cijelog svijeta okupljenim na sinodi u Rimu da je ustoličenjem šest neeuropskih kardinala želio pokazati kako Crkva nije samo 'Crkva jednog kontinenta, Europe'.


"Želio sam, sazivajući ovaj konzistorij, u kontekstu nove evangelizacije, dovršiti onaj iz veljače i to jednom gestom koja bi pokazala da je ovo Crkva svih ljudi i koja govori sve jezike...Ona nije samo Crkva jednog kontinenta nego Crkva cijelog svijeta", kazao je Papa kojem se često spočitava zbog "eurocentričnosti".

Vezani članci Slika nije dostupna Papa opet pozvao Crkvu da manje osuđuje i bude otvorenija Slika nije dostupna PAPA UKORIO BISKUPE

>> Papa proglasio još sedam svetaca, među njima prva Indijanka

Zahvalio se biskupima sinode, njih 262, koji već tri tjedna u Rimu raspravljaju o novoj evangelizaciji, navodeći kao primjer Kambodžu "gdje se rađa nova Crkva". "Za mene je ovdje bilo poučno, utješno i ohrabrujuće vidjeti zrcalo sveopće Crkve s patnjama, prijetnjama, pogibeljima, radostima i iskustvima nazočnosti Gospodina....i kad Crkva osjeća vjetar u prsa, također osjeća i povjetarac Duha Svetoga koji nam pomaže i pokazuje ispravan put", rekao je Papa.

Papa Benedikt XVI. je u srijedu najavio novi konzistorij u studenome i ustoličenje šestorice novih kardinala, među kojima nema nijednog Europljanina. Šestorica novih kardinala dolaze iz SAD-a, Libanona, Indije, Nigerije, Kolumbije i s Filipina. Papa je imenovanja objavio po završetku opće audijencije u srijedu. Bilo je to iznenađenje jer se konzistorij očekivao tek sljedeće godine.

Konzistorij će omogućiti, nakon smrti nekoliko kardinala zadnjih mjeseci, da u slučaju konklave novog Papu bira 120 kardinala. To je maksimalan broj elektora, koji moraju imati manje od 80 godina, kako nalažu propisi koje je ustanovio papa Pavao VI. Prethodni konzistorij u veljači, kojim je Papa ustoličio 22 novih kardinala, velikom većinom Europljana (16), od kojih deset Talijana, izazvao je kritike na ostalim kontinentima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju