Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ovo je Crkva svih ljudi'

Papa o novim svecima: Crkva nije samo crkva europskog kontineta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. kazao je u subotu biskupima iz cijelog svijeta okupljenim na sinodi u Rimu da je ustoličenjem šest neeuropskih kardinala želio pokazati kako Crkva nije samo 'Crkva jednog kontinenta, Europe'.

"Želio sam, sazivajući ovaj konzistorij, u kontekstu nove evangelizacije, dovršiti onaj iz veljače i to jednom gestom koja bi pokazala da je ovo Crkva svih ljudi i koja govori sve jezike...Ona nije samo Crkva jednog kontinenta nego Crkva cijelog svijeta", kazao je Papa kojem se često spočitava zbog "eurocentričnosti".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slavlje u Vatikanu Papa proslasio šestero novih svetaca Slika nije dostupna Izbjegli osjetljiva pitanja Poruka iz Vatikana: Krist je želio da njegova kuća bude s uvijek otvorenim vratima za svakoga

>> Papa proglasio još sedam svetaca, među njima prva Indijanka

Zahvalio se biskupima sinode, njih 262, koji već tri tjedna u Rimu raspravljaju o novoj evangelizaciji, navodeći kao primjer Kambodžu "gdje se rađa nova Crkva". "Za mene je ovdje bilo poučno, utješno i ohrabrujuće vidjeti zrcalo sveopće Crkve s patnjama, prijetnjama, pogibeljima, radostima i iskustvima nazočnosti Gospodina....i kad Crkva osjeća vjetar u prsa, također osjeća i povjetarac Duha Svetoga koji nam pomaže i pokazuje ispravan put", rekao je Papa.

Papa Benedikt XVI. je u srijedu najavio novi konzistorij u studenome i ustoličenje šestorice novih kardinala, među kojima nema nijednog Europljanina. Šestorica novih kardinala dolaze iz SAD-a, Libanona, Indije, Nigerije, Kolumbije i s Filipina. Papa je imenovanja objavio po završetku opće audijencije u srijedu. Bilo je to iznenađenje jer se konzistorij očekivao tek sljedeće godine.

Konzistorij će omogućiti, nakon smrti nekoliko kardinala zadnjih mjeseci, da u slučaju konklave novog Papu bira 120 kardinala. To je maksimalan broj elektora, koji moraju imati manje od 80 godina, kako nalažu propisi koje je ustanovio papa Pavao VI. Prethodni konzistorij u veljači, kojim je Papa ustoličio 22 novih kardinala, velikom većinom Europljana (16), od kojih deset Talijana, izazvao je kritike na ostalim kontinentima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene