Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanijekao postojanje plinskih komora

'Papa nije znao da je švedski biskup nijekao holokaust'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatikan je ponovno istaknuo kako Papa ni u kojem slučaju nije bio informiran o izjavama švedskoga biskupa Richarda Williamsona, koji je u programu švedske televizije svojedobno nijekao holokaust, prije nego što je donio odluku o oprostu Williamsonu i još trojici vodećih članova ultratradicionalističke katoličke skupine.

'Kad je donio odluku o oprostu, Papa nije imao nikakve informacije o Williamsonovim izjavama', rekao je glasnogovornik Vatikana, otac Federico Lombardi koji je reagirao na jučerašnju izjavu štokholmskog biskupa Andersa Arboreliusa koji je, kako tvrdi na internetskim stranicama svoje dijeceze, napisao da je Vatikan bio uredno obaviješten o televizijskom razgovoru s biskupom Društva sv. Pija X. (SSPX) Richardom Williamsonom.

Pročitajte i ovo Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema Slika nije dostupna Pred Bogom se ispričava svima Biskup Williamson ispričao se zbog nijekanja holokausta

Vatikan ipak bio obaviješten?

'Slanje informacija Vatikanu čista je rutina', rekao je Arborelius u izjavi objavljenoj na internetskim stranicama štokholmske biskupije. Arborelius tvrdi da je štokholmski biskupijski ured poslao izvješće Vatikanu u studenom 2008., samo nekoliko dana nakon što je Williamson intervjuiran u Njemačkoj za dokumentarni film švedske javne televizije SVT. U filmu emitiranom u siječnju, Williamson je pred kamerama zanijekao postojanje plinskih komora u nacističkom logoru Auschwitzu kao i razmjere holokausta, tvrdeći da nije ubijeno više od 200.000 do 300.000 Židova. Tri dana nakon emitiranja emisija Benedikt XVI. dao je oprost Williamsonu i još trojici biskupa ultratradicionalističke katoličke skupine. 'Papino pismo nosi nadnevak 10. ožujka, a mi smo stotinu puta istaknuli kako su Williamsonove izjave neprihvatljive', kazao je Lombardi, ocijenivši cijeli slučaj 'završenim i riješenim'.

Izopćio ih Ivan Pavao II.

Vodeće članove SSPX-a, koji traži vraćanje na katoličanstvo iz 19. stoljeća, izopćio je prethodni papa Ivan Pavao II. 1988. Vatikan je jučer ponovio da Benedikt nije znao za Williamsonova gledišta o holokaustu prije povlačenja izopćenja. 'Potpuno je neutemeljeno tvrditi, pa i samo insinuirati, da je Papa prethodno bio obaviješten o Williamsonovim stajalištima', rekao je Papin glasnogovornik Lombardi. Istaknuo je da se Papa i Katolička crkva čvrsto ograđuju od antisemitizma i stajališta koja niječu holokaust. Lombardi je podsjetio i da u pismu Papa objašnjava 'pozitivnu stranu oprosta koji služi jedinstvu Katoličke crkve'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene