Obavijesti Pretražite Navigacija
Opet se družio s vjernicima

Papa Franjo: Žene imaju glavnu ulogu u razumijevanju vjere

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom svoje redovite audijencije srijedom, papa Franjo je istaknuo da su prvi svjedoci uskrsnuća bile žene, koje imaju 'glavnu, temeljnu ulogu' u razumijevanju vjere.

Papa Franjo istaknuo je u srijedu ulogu žena u prenošenju kršćanske vjere, rekavši da su one prve povjerovale u uskrsnuće te je pozvao mlade da budu nositelji evanđeoske nade.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović Završen trodnevni posjet Papa u porukama ponovio onu koja je već naljutila Ukrajince: "Želi izdvojiti ruski narod od onoga što radi Putin" Papa Franjo u Mađarskoj - 2 Predvodio misu Papa Franjo završio posjet Mađarskoj s porukom građanima: "Braćo i sestre, molim vas, otvorimo vrata"

Nastavljajući ciklus kateheza u Godini vjere koju je proglasio njegov prethodnik Benedikt XVI., papa Franjo je tijekom opće audijencije srijedom istaknuo da su "žene bile prvi svjedoci uskrsnuća". Žene ga ne zadržavaju za sebe, nego ga prenose", kazao je.

Premda po "tadašnjem židovskom zakonu žene i djeca nisu mogli donositi svoj sud", "žene imaju glavnu, temeljnu ulogu" u razumijevanju vjere, rekao je. Papa je istaknuo da su "žene imale i još imaju posebnu ulogu" u povijesti Crkve u prenošenju te vijesti.

>> Papa molio na grobu Ivana Pavla II.

Pred praznim grobom "apostolima i učenicima je bilo teže povjerovati, ali ne i ženama", dodao je Franjo svojim uobičajeno prisnim tonom. Ta "sigurnost" u uskrsnuće "može nam pomoći da svakodnevnu stvarnost živimo s više povjerenja i hrabrosti".

Papa se zatim obratio mladima energičnim tonom koji je podsjetio na Ivana Pavla II. "Ima toliko mladića i djevojaka na ovom trgu. Budite sigurni: Gospodin je živ i korača s vama! Ukorijenjeni ste u toj nadi! Držite se čvrsto za uže i nosite nadu, svjedočanstvo! Naprijed, mladi, jer svijet je već pomalo ostario zbog ratova".

Na općoj audijenciji bilo je oko 30.000 vjernika, među kojima je desetak tisuća došlo iz Milanske biskupije s kardinalom Angelom Scolom na čelu. Scolino se ime najviše spominjalo kao kandidata za papu uoči konklave.

Papa je zatim u otvorenom bijelom džipu dugo obilazio vjernike na Trgu svetog Petra, često se zaustavljajući kako bi poljubio djecu koju su mu pružali. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene