Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Put u Švedsku

PAPA FRANJO UČINIT ĆE NEZAMISLIVO Sudjelovat će u obljetnici koja je podijelila kršćanstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo i velikodostojnici Luteranske crkve u ponedjeljak će u Švedskoj zajedno sudjelovati u vjerskoj službi koja će označiti početak obilježavanja velike godišnjice protestantske reformacije, koja je u povijesti svojom pojavom izazvala dramatične podjele unutar kršćanstva.

Papa Franjo, gorljivi zagovornik jedinstva kršćana, sudjelovat će u zajedništvu s protestantima na početku proslave 500. obljetnice reformacije Martina Luthera, u prvoj zajedničkoj ekumenskoj komemoraciji posvećenoj njemačkom katoličkom redovniku koji je u 16. st. potaknuo crkveni raskol. Čin koji je donedavno bio nezamisliv mogao bi pridonijeti uklanjanju predrasuda koje katolici i protestanti još imaju jedni o drugima.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Ukrajinci bijesni Rusi likuju zbog papine izjave: "To je poruka Zapadu da prizna da je u krivu" Dmitro Kuleba Osvrnuo se na duhove prošlosti Ukrajinski ministar oštro odgovorio papi: "Naša zastava je žuto-plava, a njega pozivam da izbjegne ponavljanje pogrešaka iz prošlosti"

Papa će se pridružiti biskupu Munibu Younanu, čelniku Luteranske svjetske federacije (LWF) te glavnom tajniku federacije, velečasnom Martinu Jungeu, u ekumenskoj vjerskoj službi koja će se odvijati u katedrali u Lundu. Oni će kasnije zajedno sudjelovati u obilježavanju koje će se nastaviti u obližnjem Malmou.

Zajedničko, ekumensko obilježavanje obljetnice dio je nastojanja da se nadiđu povijesne podjele koje je pokrenuo dokument čuvenog Martina Luthera s 95 teza koje su bile velik izazov za tadašnju crkvenu doktrinu.

Luteransko učenje pokrenulo je jednu od najvećih šizmi unutar kršćanstva, što je dovelo do razlaza protestanata s Katoličkom crkvom.

Luteranska svjetska federacija (LWF) okuplja 145 crkava koje slijede luteransku tradiciju, predstavljajući preko 74 milijuna kršćana u 98 zemalja svijeta.

Današnjom će se komemoracijom obilježiti i 50 godina službenog ekumenskog dijaloga kojim su katolici i luterani pokušali nadići međusobne podjele.

Ovo je drugi put da jedan papa posjećuje dominantno luteransku Švedsku. Prvi papa koji je posjetio tu zemlju bio je Ivan Pavao Drugi, koji je boravio u Švedskoj 1989. godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene