Papa Franjo pozvao je u srijedu svijet da dopusti da svjetlo Božića probije "tminu u ljudskim srcima" koja dovodi do vjerskih progona, socijalne nepravde, oružanih sukoba i straha od migranata.

Galerija


U svojoj božićnoj poruci "Urbi et Orbi" (Gradu i svijetu), 83-godišnji Papa pozvao je na mir u Svetoj zemlji, Siriji, Libanonu, Jemenu, Iraku, Venezueli, Ukrajini i nekoliko afričkih zemalja kojima vladaju oružani sukobi.

Vezani članci Papa Franjo Božićna poruka pape Franje: Ne dopustite da vas propusti Crkve odvrate od Boga Slika nije dostupna ''Današnja poruka (mira) ide do kraja svijeta kako bi došla do svih ljudi''

Bit njegove poruke svodi se na to da promjena počinje u ljudskim srcima. "Tmina se nalazi u ljudskim srcima, ali svjetlo Krista je još veće", rekao je Papa. "Tmina se nalazi u osobnim, obiteljskim i društvenim odnosima, ali svjetlo Krista je veće. Tmina postoji u gospodarskim, geopolitičkim i ekološkim sukobima, ali još veće je svjetlo Krista", rekao je.

Papa je upozorio na progone kršćana u Burkini Faso, Maliju, Nigeru i Nigeriji, zamolivši Boga da utješi one koji pate zbog svoje vjere.

Dio poruke posvetio migrantima

Dio poruke posvetio je i patnjama migranata. "Nepravda ih prisiljava da prelaze pustinje i mora koja se pretvaraju u groblja. Nepravda ih prisiljava da trpe neizrecive oblike zlostavljanja, porobljavanja svake vrste i mučenja u nehumanim kampovima", rekao je. "Nepravda ih tjera s mjesta gdje bi mogli imati nadu u dostojanstven život, ali umjesto toga nađu se ispred zidova ravnodušnosti", rekao je.

No, premda u svijetu ima puno velikih problema, ne treba pokušavati ispraviti nepravde negdje daleko, istaknuo je, savjetujući ljudima da prvo pokrenu promjene u svojim vlastitim zajednicama kako bi se naposljetku iscijelili "svi članovi naše ljudske obitelji koji pate". "Neka Bog omekša naša često kamena i samoživa srca i učini ih kanalima svoje ljubavi. Neka donese svoj osmijeh, preko naših sirotih lica, svoj djeci svijeta; onima koji su napušteni i onima koji trpe nasilje", kazao je.

Pored Pape dvojica kardinala

Podcrtavajući tu poruku, pored Pape na balkonu bazilike sv. Petra bila su dvojica kardinala, Renato Martino, predsjednik emeritus vatikanskog ureda za imigraciju, i Konrad Krajewski, papinski djelitelj milostinja koji dijeli pomoć siromašnima i beskućnicima u Rimu.

"Preko naših slabih ruku, neka odjene one koji nemaju ništa za odjenuti, neka da kruha gladnima i izliječi bolesne", kazao je Papa, dodajući da pružanjem prijateljstva svatko može biti blizak starijima, usamljenima, migrantima i marginaliziranima. "Na ovaj radostan Božić, neka donese svoju blagost svima i rasvijetli tminu ovoga svijeta", zaključio je Papa. (Hina)