Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Franjo novim krčkim biskupom imenovao je fra Ivicu Petanjka, franjevca kapucina, dosadašnjeg gvardijana u Osijeku, priopćio je u subotu apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Alessandro D'Errico, prenosi Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije (HBK).


Kako se ističe u priopćenju, Sveti otac prihvatio je odreknuće od službe mons. Valtera Župana, dosadašnjeg krčkog biskupa, u skladu sa Zakonikom kanonskoga prava te je za novog krčkog biskupa imenovao fra Ivicu Petanjka.

Vezani članci Slika nije dostupna Papa: 'Čuo sam da je Hrvatska lijepa i sigurno ima puno turista!' Slika nije dostupna VIDEO Je li ovo najomiljeniji hrvatski biskup? Pogledajte kako je nasmijao vjernike

Fra Ivica Petanjak, rođen je 1963. u Đakovu, u Đakovačko - osječkoj nadbiskupiji, župa sv. Mihaela u Drenju, u katoličkoj vjerničkoj obitelji.

Poslije srednje škole koju je pohađao u Osijeku (1978. – 1982.) stupio je u kapucinski novicijat u Karlobagu. U međuvremenu odlazi na odsluženje vojnog roka i po povratku dovršava novicijat i polaže privremene zavjete 4. studenoga 1984. te započinje studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Doživotne je zavjete položio na blagdan sv. Franje 4. listopada 1988., a za svećenika je zaređen 24. lipnja 1990. u Zagrebu.

'Zbog položaja katolika BiH u rangu sa Sirijom i Irakom'

Kao redovniku i svećeniku bile su mu povjerene brojne službe.

Fra Ivica Petanjak bio je zamjenik odgojitelja i prefekt sjemeništaraca u Varaždinu (1990. – 1991.) te župni vikar i bolnički kapelan u Splitu (1991. – 1995.).

Potom odlazi na studij u Rim na papinsko sveučilište Gregorijana, gdje je studirao crkvenu povijest (1995. – 2002.). Doktorirao je 2002. obranivši doktorsku radnju pod naslovom „Michelangelo Bosdari da Ragusa OFM Cap., predicatore, diplomatico, uomo di governo e guida spirituale (1653-1729)“.

Po povratku iz Rima bio je magistar bogoslova u Zagrebu (2002. – 2005.).

Službu provincijalnog ministra Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića obnašao je od 2005. do 2011. Nakon toga bio je župnik župe Gospe Lurdske u Rijeci i odgojitelj postulanata (2011. – 2014.).

Od kolovoza 2014. fra Ivica Petanjak bio je gvardijan u Osijeku i provincijalni definitor, navode iz HBK. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju