Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Knjigu pape Benedikta XVI., "Isus iz Nazareta", koja će se u ponedjeljak, 16. travnja naći u knjižarama na talijanskome, njemačkome i poljskome jeziku, predstavio je u petak poslije podne u Vatikanu, u Sinodnoj dvorani u sklopu Dvorane Pavla VI., bečki nadbiskup kardinal Christoph Schoenborn.


U svojoj knjizi "Isus iz Nazareta" papa Benedikt XVI nudi vrlo osobno promišljanje Kristovog učenja i kritizira kapitalizam, kolonijalizam i moć bogatih nad siromašnima.

Vezani članci Karen Dionne Bijeg ozloglašenog ubojice iz zatvora označio joj je karijeru, njezina drama dostojna je filmskog uprizorenja Tisuće ljudi na Povorci ponosa 2019. Ništa od blagoslova gej brakova: "Bog ne može blagosloviti grijeh. Istospolni brakovi nisu dio božjeg plana"

Papa Benedikt XVI naglašava da je knjiga, koju je počeo pisati 2003. godine kada je još bio kardinal Joseph Ratzinger, izraz njegovog "osobnog traženja lica Boga", te da mu je svatko slobodan proturječiti.

Benedikt, koji je bio plodan i poznat teolog mnogo prije no što je postao Papa, temeljito proučava biblijske bilješke Isusovih
propovijedi i dolazi do temelja kršćanske vjere: Isus je Bog. "Što je Isus doista donio ako nije donio mir svijetu, blagostanje svima i bolji svijet?... On donosi Boga", zaključuje Papa, navodi agencija Associated Press.

Agencija Reuters ističe i da Benedikt XVI, u svojoj prvoj knjizi
otkako je postao Papa, neizravno odbacuje popularne špekulativne verzije Kristovog života poput one iz "Da Vincijevog koda". "Pokušao sam predstaviti Isusa iz Evanđelja kao stvarnog Isusa, povijesnog Isusa u istinskom smislu", piše Benedikt.

"Isus iz Nazareta" izrazito je složena teološka rasprava o Kristu kao čovjeku i Bogu. Knjiga obiluje navodima iz Biblije kao i citatima vrlo različitih osoba u rasponu od Karla Marxa i Majke Tereze, Sokrata i Konfucija, Dantea i Nietzchea, primjećuje Reuters.

Priča o Bogu koji umire i uskrsava "doista se dogodila". Isus nije
mit, on je čovjek od krvi i mesa, jedna posve realna povijesna
pojava", piše Benedikt, ističe agencija ANSA.

Papa Benedikt govori i o obitelji, pa zaključuje kako "djeca nisu
vlasništvo roditelja", isto kao što se ni bračni parovi međusobno ne posjeduju, te se međusobna pripadnost ne oblikuje kroz posjedovanje nego kroz odgovornost prihvaćajući "slobodu drugog".

"Kruh je važan, ali je sloboda važnija, a najvažnija stvar je stalna
vjera u Boga", piše Papa.

Knjiga "Isus iz Nazareta" ima 448 stranica a u njemačkim, talijanskim i poljskim knjižarama treba se pojaviti u ponedjeljak na Papin 80. rođendan. Englesko izdanje bit će objavljeno u svibnju a planiraju se i izdanja na još 16 jezika, navodi AP.