Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dosadašnji ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni vjerojatni je novi talijanski premijer, javljaju u nedjelju agencije.


Predsjednik Sergio Mattarella pozvao je Gentilonija na konzultacije u 12,30 sati te se očekuje da će mu povjeriti mandat za sastav nove vlade.

Vezani članci Luigi Di Maio i Giuseppe Conte (Foto: AFP) Talijanski profesor prava Giuseppe Conte kandidat za premijera Talijanski premijer Paolo Gentiloni na sastanku NATO-a u Bruxellesu (Foto: AFP) Talijanski premijer NATO-u uskratio logističku potporu u napadima na Siriju: S našeg tla nećete!

Gentiloni, 62-godišnji političar, trebao bi zamijeniti Mattea Renzija koji je podnio ostavku 7. prosinca nakon poraza koji je pretrpio na referendumu o ustavnim promjenama koje je predložio..

Nakon što dobije mandat, Gentiloni bi trebao sastaviti popis ministara, te se vratiti Mattarelli na potvrđivanje vlade koja bi zatim morala dobiti zeleno svjetlo i u oba doma parlamenta.

Mattarella je u subotu najavio da će "u nadolazećim satima" odlučiti kako riješiti političku krizu do koje je došlo u Italiji nakon neuspjeha referenduma i ostavke premijera Renzija.

Nakon što se tijekom tri dana konzultacija s političkim strankama pokazalo da ne postoji konsenzus kako ići dalje, šef države morao je odlučiti hoće li nekome dati mandat za sastav nove vlade ili će se ići na prijevremene izbore.

Parlamentarni izbori u Italiji predviđeni su za 2018. ali mnogi političari zalažu se za njihovo ranije održavanje. (Hina)