Imovina vrijedna 1,3 milijarde eura zaplijenjena je Vitu Nicastriju, poduzetniku koji se bavio obnovljivom energijom, a povezan je sa sicilijanskom mafijom. Određen mu je kućni pritvor.


Talijanska policija izvijestila je u srijedu da je sud potvrdio rekordnu zapljenu ranije oduzete imovine vrijedne 1,3 milijarde eura koja je pripadala poduzetniku koji se bavio obnovljivim energijom, a bio je povezan sa sicilijanskom mafijom.

Vitu Nicastriju (57) poznatom kao "gospodar vjetra" oduzeta su 43 poduzeća, 98 nekretnina (vile, parcele i zgrade), sedam automobila, 66 tekućih računa i druga financijska imovina "u ukupnoj vrijednosti većoj od 1,3 mlijarda eura", ističe se u priopćenju.

>> Italija bi zbog mafijaša u Napulj mogla poslati još vojnika

Ta je imovina, rasuta po raznim dijelovima Italije, oduzeta u rujnu 2010., a sicilijansko pravosuđe je ovih dana donijelo konačnu odluku o zapljeni.

Vito Nicastri je poslovni čovjek koji je uspio na polju obnovljive energije, napose energije vjetra i sunca, koja se danas smatra novim sektorom za pranje mafijaškog novca, rekli su istražitelji zaduženi za borbu protiv mafije.

Smatra se da je Nicastri povezan s Matteom Messinom Denarom, sadašnjim glavnim vođom sicilijanske mafije Cosa Nostre. Nicastri će tri godine ostati u kućnom pritvoru u svojoj općini Alcamu, na Siciliji, dodaje se u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook