Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na nebu iznad jugozapadnog dijela SAD-a sinoć po lokalnom vremenu prijeđena su misteriozna svjetla.


NASA-in stručnjak tvrdi kako razloga za uzbuđenje nema, već da je riječ u vatrenoj kugli, odnosno ostatku asteroida koji je ušao u Zemljinu atmosferu i izgorio, prenosi agencija AP.

Lokalnim vlastima pristizali su pozivi zabrinutih građana od Phoenixa, Las Vegasa pa sve do obalnih područja južnog dijela Kalifornije. Svi su govorili isto - misteriozna svjetlost putuje velikom brzinom od zapada prema istoku.

'Ne možemo biti u potpunosti sigurni, ali vrlo vjerojatno se radi vatrenoj kugli ili vrlo sjajnom meteoru veličine košarkaške lopte koji je izgorio u atmosferi', istaknuo je Don Yeomans, NASA-inog programa Near-Earth Object.

Svjetlost koju su mnogi Amerikanci vidjeli bila je plave-zelene boje, a Yeomans tvrdi da je to pokazatelj kako je meteor u sebi imao, ili magnezija, ili nikla. Meteori svijetle narančastom bojom pri ulasku u atmosferu brzinom od nekoliko kilometara u sekundi, što se smatra srdnjom brzinom ulaska u Zemljinu atmosferu.

'Za tako male objekte, oni rade popriličnu predstavu. To je prirodni fenomen i ništa oko čega bi se trebali zabrinuti', zaključio je Yeomans.