Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Sloveniji su otkrili 78 osoba koje su otvarale tvrtke u inozemstvu kako bi izbjegle plaćanje poreza.


U poreznim rajevima na Karibima, koji su javno razotkriveni u globalnoj financijskoj aferi nazvanoj "Panama Papers", svoje je tvrtke prema dosadašnjim saznanjima registriralo i najmanje 78 Slovenaca, otkrivaju u utorak slovenski mediji.

Vezani članci Ljubljana, ilustracija Susjedima danas svaki peti testirani pozitivan, COVID bolnice im se sve brže pune, a građani opet prosvjeduju protiv mjera Točenje goriva, ilustracija Slovenci uveli važnu promjenu: Pogledajte tko sve može točiti gorivo bez ikakve COVID potvrde

Među njima je i jedan ministar koji je investirao u porezne oaze, zatim pet javnih službenika, dva počasna konzula i dva istaknuta sportaša, navodi ljubljansko "Delo", čiji su novinari i sami bili uključeni u rad konzorcija novinara-istraživača koji su zadnjih godinu dana ispitivali materijale što ih je njemačkom Sueddeutsche Zeitungu dostavila anonimna osoba.

Od ljudi i tvrtki iz Slovenije uključenih u aferu slovenski mediji spominju za sada samo boksača Dejana Zaveca, koji je prije nekoliko mjeseci završio s aktivnom karijerom, tijekom koje je 2015. osvojio i naslov svjetskog prvaka u polusrednjoj kategoriji u verziji WBF-a.

Zavec je navodno u Antigvi, gdje se, za razliku od Slovenije, ne plaća nikakav porez na dobit, preko ljubljanske konzultantsko-pravničke tvrtke koja se takvim poslovima bavi već pet godina i surađivala je s panamskom firmom koja je nakon afere došla na naslovnice, osnovao poduzeće kojemu je prodao firmu koju je prije toga registrirao u Sloveniji. Navodno je sve to učinio kako ne bi platio porez na svoju gimnastičku dvoranu s kafićem u rodnom Ptuju, što on negira, ali priznaje da poreznoj upravi nije prijavio tvrtku u inozemstvu, što je morao učiniti.

U izjavi za javnost povodom izbijanja međunarodne afere golemih razmjera vezane uz izbjegavanje plaćanje poreza, slovensko ministarstvo financija navelo je kako je zadnjih godina poreznom revizijom određeno 80 milijuna dodatnih poreznih obveza slovenskih rezidenata, a kontrolama u inozemstvu otkriveno je neplaćenih 24 milijuna eura dodatnih poreznih obveza koje se nastojalo izbjeći.

U borbi protiv poreznih prijevara i neispunjavanja poreznih obveza ključna je suradnja država na međunarodnom planu, ističu u slovenskom ministarstvu financija.

Uroš Petrovič, direktor ljubljanskih poduzeća Omega Fin i UPC, koja se bave poreznim savjetovanjem, a koja se također spominju u Panamskim papirima, kazao je za slovenske medije da je riječ o sasvim normalnoj djelatnosti tijekom koje je pomagao pri registraciji tvrtki u inozemstvu, a ne poreznim prijevarama.

Mnogi Slovenci žele firmu registrirati u inozemstvu, ne zbog izbjegavanja poreza nego radi veće anonimnosti jer ne žele biti izloženi javnosti, tvrdi ovaj 36-ogodišnji pravnik koji ima ured stotinjak metara daleko od parlamenta u Ljubljani. (Hina)