Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zašto na popisu klijenata panamske odvjetničke tvrtke koji su procurili u javnost gotovo da i nema zapadnih lidera?


Bivši britanski diplomat, autor nekoliko knjiga, bivši rektor Sveučilipta  Dundee te borac za ljudska prava Craig Murray osvrnuo se na aferu panamskih dokumenata koji sadrže popis klijenata koji su preko odvjetničkog ureda Mossack Fonesca sudjelovali u pranju novca.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Pixsell, Goran Jakus) Kriminalni duo: Hrvat i Ruskinja pranjem novca i utajom poreza izvukli pet milijuna kuna Slika nije dostupna Najzanimljiviji detalji koji su privukli pozornost USKOK-a

Murray na svojoj stranci piše kako, tko god da je objavio dokumente Mossack Fonseca, čini se da je bio motiviran željom da prokaže sustav koji omogućuje ultra bogatima da sakriju svoje bogatstvo, često stečen ilegalno, putem korupcije ili skrivanja poreza.

Ti panamski odvjetnici, piše ovaj bivši diplomat, skrivaju bogatstvo značajnih jedan posto stanovnika, a masivno 'curenje' njihovih dokumenata trebalo bi biti divna stvar.

Smatra da je, na nesreću, onaj tko je 'pustio' informacije, napravio lošu stvar, jer se obratio zapadnim korporativnim medijima. Kao posljedica toga, ističe, prva velika priča, objavljena u Guardianu, je o Vladimiru Putinu.

'Vjerujem u to i ne sumnjam da je Putin kompromitiran', istaknuo je Murray.

Međutim, ističe da je rusko bogatstvo samo mali dio novca skrivenog uz pomoć Mossacka Fonesca. 'Zapravo, vrlo brzo postaje očito da se radi o selektivnom izvještavanju', napisao je na svojoj stranici.

Suddeutsche Zeitung, koje je primilo dojavu, detaljno objašnjava metodologiju koju su korporativni mediji koristili u pretrazi dokumenata.

Glavno istraživanje radili su tako što su tražili imena koja se mogu dovesti u vezu s režimima koji krše UN-ove sankcije prema pojedinim režimima. The Guardian također izvještava o ovome i nabraja neke zemlje kao što su Zimbabve, Sjeverna Koreja, Rusija i Sirija.

Zapadni milijarderi se uopće ne spominju, tvrdi Murray te dodaje kako Guardian čak tvrdi da će mnogo podataka ostati privatno.

Jer, tvrdi autor, cijelom situacijom upravlja 'Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara', kojeg financira američki Centar za javni integritet.

Ekskluzivan pristup dokumentima imaju samo određeni mediji, a sve podatke koji su 'procurili' ne mogu vidjeti obični građani, čime se lako manipulira tko su još eventualni klijenti Mossacka Fonesca.