Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Palestinski premijer kući došao bez novca, ubijen čuvar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palestinski premijer Ismail Hanija prešao je jučer granični prijelaz u Rafahu i vratio se u Gazu, ostavivši u Egiptu 35 milijuna američkih dolara prikupljenih na turneji po muslimanskim zemljama.

Hanija je namjeravao granicu prijeći s novcem u kovčezima, no izraelski ministar obrane Amir Peretz zapovijedio je zatvaranje graničnog prijelaza u Rafahu, koji su čak napustili i europski promatrači, zadržavši palestinskog premijera nekoliko sati na egipatskoj strani.

Pročitajte i ovo Izraelci zahtijevaju oslobođenje talaca Rat u Gazi Hamas i Izrael na korak do dogovora za povratak talaca, objavljene ključne točke prijedloga Automobil u kojem su ubijeni sinovi vođe Hamasa - 3 Ubijena i četiri unuka Izrael tvrdi: Amir, Mohamad i Hazem ubijeni su jer su bili borci, a ne zato što su sinovi vođe Hamasa

Kasno navečer, član Hanijina izaslanstva rekao je da je palestinski premijer ipak prešao u palestinski terminal u Rafahu.

Izvori iz Hamasa kazali su da je novac ostao u Egiptu s dvojicom dužnosnika iz izaslanstva koji će se za njega pobrinuti.

Hanija je u zadnja dva tjedna obišao nekoliko muslimanskih zemalja, uključujući Iran, Katar i Sudan, kako bi prikupio novac za svoju vladu, koja pokušava opstati unatoč međunarodnim sankcijama uvedenim nakon pobjede Hamasa na izborima u siječnju.

Simpatizeri Hamasa napali su zbog tog incidenta terminal u Rafahu. Porazbijali su prozore na zgradi i uništili inventar, a bilo je i pucnjave u kojoj je ranjeno najmanje troje ljudi. 

Abas osudio napad na Haniju

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je izrazio "žaljenje" zbog pucnjave na povorku premijera Ismaila Hanije u kojoj je smrtno stradala jedna osoba, u prigodi premijerova burnog povratka u Gazu u četvrtak navečer, javlja službena agencija WAFA.

Predsjednik Palestinske samouprave "izrazio je žaljenje zbog pucnjave na graničnom prijelazu u Rafahu pri dolasku povorke premijera Ismaila Hanije", piše WAFA.

Hamas optužuje predsjedničku gardu podređenu Abasu i zaduženu za sigurnost na graničnom prijelazu, da je otvorila vatru u nakani da ubije Haniju. Predsjednička garda je odlučno odbacila takvu tvrdnju. 

Hamas za napad optužuje Fatah

Hamas je optužio izaslanika i prvog čovjeka Fataha u pojasu Gaze Mohammada Dahlanea da stoji iza "pokušaja ubojstva" islamističkog premijera Ismaila Hanije na graničnom prijelazu u Rafahu.

"Riječ je o pokušaju ubojstva koji su izveli izdajice Mohammada Dahlanea", kazao je glasnogovornik Hamasa Ismail Radouane na tiskovnoj konferenciji u Gazi.

"Mohammad Dahlane osobno snosi odgovornost za taj pokušaj ubojstva", dodao je glasnogovornik.

Dahlane, bivši ministar za sigurnost i bivši šef službe za
preventivnu sigurnost jedan je od najžešćih kritičara palestinske vlade koja je potekla od Hamasa.

Hanijin čuvar ubijen je u pucnjavi na njegovu povorku dok se jučer navečer spremao napustiti granični prijelaz u Rafahu, gdje je bio blokiran gotovo osam sati na egipatskoj strani jer ga Izrael nije htio pustiti da uđe u pojas Gaze s milijunima dolara koje je prikupio u obilasku po muslimanskim zemljama, najviše u Iranu.

Hamas optužuje predsjedničku gardu koja je u nadležnosti palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i koja je zadužena za sigurnost graničnog prijelaza, da je zapucala na povorku s nakanom da ubije Haniju. Predsjednička garda je to odlučno zanijekala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene