Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zapadna obala

Rješenje ili pljačka? 4000 domova ipak se neće rušiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palestinski dužnosnici žestoko su u utorak osudili izraelski zakon kojim se retroaktivno legaliziraju židovska naselja na Zapadnoj obali nazvavši ga "pljačkom" palestinske zemlje.

Kneset je u ponedjeljak prihvatio zakon koji će državi omogućiti da prisvoji stotine hektara palestinske zemlje na okupiranoj Zapadnoj obali, zadajući još jedan težak udarac izgledima za mirno rješenje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zapadna obala VIDEO Izraelski vojnici prerušeni u medicinsko osoblje upali u bolnicu na Zapadnoj obali: Eliminirali trojicu Palestinaca povezanih s terorističkim napadima Slika nije dostupna Zapadna Obala Kamere snimile užasne scene: Izraelski vojnici vozilima gaze po mrtvim Palestincima

Za zakon je glasovalo 60, a odbila su ga 52 od 120 zastupnika. Ostali članovi parlamenta nisu sudjelovali u glasovanju, uključujući premijera Benjamina Netanyahua.

"Izraelski parlament upravo je donio zakon o legalizaciji krađe palestinske zemlje. Krađa je ilegalna", rekao je Saeb Erekat, čelnik Palestinske oslobodilačke organizacije.

Dodao je da zakon "negira mir i šanse za rješenje dviju država", piše list Haaretz. "Nema nikakve sumnje da izraelska vlada želi uništiti bilo kakve šanse za političko rješenje", dodao je.

U govoru nakon glasovanja Bezalel Smotrich iz Židovskog ognjišta, nacionalističke vjerske stranke koja je bila jedan od predlagatelja zakona, izrazio je zadovoljstvo zbog izbora američkog predsjednika Donalda Trumpa "bez kojeg taj zakon najvjerojatnije ne bio prošao".

"Krećemo u širenje izraelskog suvereniteta (na Zapadnoj obali) i u gradnju naselja diljem tog područja", rekao je.

Izrael je nakon dolaska Trumpa na vlast 20. siječnja odobrio izgradnju više od 6000 stambenih jedinica u židovskim naseljima.

Izraelska nevladina udruga "Mir sada" ocijenila je da je zakon dokaz da je Netanyahu "spreman trgovati budućnošću i Izraelaca i Palestinaca kako bi zadovoljio apetite male skupine ekstremista radi vlastitog političkog opstanka".

Zakon se odnosi na oko 4000 domova na Zapadnoj obali i potvrđuje da se ilegalna židovska naselja izgrađena na palestinskoj zemlji neće rušiti. Umjesto toga, zakoniti vlasnici dobit će neki drugi komad zemlje ili financijsku naknadu.

Glavni izraelski državni odvjetnik Avichai Mandelblit rekao je prije glasovanja da je zakon neustavan i obećao da ga neće braniti pred vrhovnim sudom.

Adalah, arapska nevladina udruga, najavila je da će se žaliti sudu.

Nickolay Mladenov, UN-ov koordinator bliskoistočnog mirovnog procesa, također je uoči zasjedanja parlamenta istaknuo da će zakon, bude li usvojen, "imati dalekosežne pravne posljedice za Izrael i dramatično umanjiti šanse za mir između Arapa i Izraela.

Oko 600.000 Izraelaca trenutno živi u više od 200 naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu. Ta se naselja smatraju glavnom preprekom za postizanje mirovnog sporazuma s Palestincima. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene