Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajni dokumenti

Palestina Izraelu nudila 'najveći Jeruzalem u povijesti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa predložila je Izraelu da pripoji većinu naselja koje je izgradio u i oko istočnog Jeruzalema nakon 1967. godine, po dokumentu koji je televizija Al-Džazira objavila.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sedmodnevna rasprava Izrael odredio rok za puštanje talaca, Međunarodni sud razmatra izraelsku okupaciju palestinskih teritorija Uništenja u Gazi - 2 Raste strah od šireg sukoba Sto dana rata Izraela i Hamasa, užasima se ne nazire kraj: "Nitko neće pobijediti"

Po zapisnicima sa susreta izraelskih, palestinskih i američkih dužnosnika, tada vodeći palestinski pregovarač Ahmed Kurei predložio je Izraelu da pripoji sve osim jednog naselja (Har Home) u istočnom Jeruzalemu kao dio šireg mirovnog sporazuma za stvaranje neovisne palestinske države. 'Ovo je prvi put u povijesti da vam iznosimo takav prijedlog', rekao je tada Kurei.

Status Jeruzalema, kojeg obje strane drže svojom prijestolnicom, jedno je od najosjetljivijih pitanja u pregovorima, a dokument sugerira da su Palestinci bili puno spremniji na ustupke nego što su javno iznosili. Dokument bi, ako se pokaže točnim, mogao biti vrlo neugodan po Abasa i njegovu upravu jer, osim što Izraelci nisu ponudili ništa zauzvrat, i ovaj su prijedlog glatko odbili.

Iznosi se gomila laži

Sastanak 15. lipnja 2008. bio je dio pregovora između palestinaca i izraelske vlade tadašnjeg premijera Ehuda Olmerta. Al-Džazira kaže da je transkript sastanka jedan od 1600 dokumenata povezanih s izraelsko-palestinskim mirovnim procesom koje ta televizija ima u posjedu.

Sadašnji palestinski glavni pregovarač Saeb Erekat izjavio je u  da se u dokumentima iznosi 'gomila laži'. Međutim, u jednom od njih citira se i njega kako izraelskom dužnosniku govori: 'Nudimo vam najveći Jeruzalemu povijesti', i pritom je upotrijebio naziv Jeruzalema na hebrejskom.(Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene