Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Općinski sud u Mostaru donio je prvu presudu u BiH prema kojoj je Hypo banka u toj zemlji nezakonito naplaćivala zajmove izdane u švicarskim francima.


Sud u Mostaru je u presudi obrazložio da je Hypo banka bila dužna držati se tečaja na dan sklapanja ugovora o zajmu, a ne na dan kada su pristizale obveze plaćanja rata svojim klijentima, objavio je u Dnevni avaz objavljujući i presliku ove sudske odluke.

Vezani članci Automobili iz prometne nesreći - 1 Poznat uzrok užasa kod Mostara: Vozači BMW-a i Mercedesa pijani se utrkivali, trogodišnja djevojčica bori se za život, obitelj joj poginula Andrej Plenković Plenković o slučaju malene Madine, osvrnuo se i na Božinovića: "Jasno je da je presuda individualna i ne govori o sistemskom problemu"

Po navodima iz nepravomoćne presude, Hypo banka je prekršila Zakon o deviznom poslovanju u valutnoj klauzuli i Zakon o obligacijskim odnosima te se navodi da banka nije imala pravo obračunavati rate zajmova po tečaju na dan plaćanja, nego po onom na dan sklapanja ugovora. Također, banka nije smjela obračunavati kamatnu stopu promjenljivom maržom, nego samo pratiti promjenu libora na tržištu.

>> GRAĐANI PROTIV BANAKA: Povijesna presuda 4. srpnja!

Po riječima odvjetnice Marice Glibić, koja vodi stručni tim više oštećenih klijenata, presuda je bila očekivana. 'Riječ je o klijentu koji je svoje obveze vraćao uredno. Tijekom ročišta više sudaca nam je reklo da će presuda biti u klijentovu korist jer se zaista rado o nezakonitim stvarima', rekla je Glibić, koja je najavila da već danas ima novo ročište po tužbi protiv Hypo banke.

Po pisanju lista, iz udruge Švicarac, koja okuplja korisnike kredita u švicarskim francima koji se smatraju oštećenima, izrazili su zadovoljstvo presudom, a njihov predsjednik Kemal Duraković istaknuo je da su banke nezakonito mijenjale kamatnu stopu, pokretale hipoteke i tako ugrozile živote tisuća građana u BiH.

Iz Hypo banke su pak najavili da će se žaliti na presudu. 'Hypo Alpe-Adria-Bank uložit će žalbu na prvostupanjsku presudu jer smo u predmetu ponudili niz dokaza koji potvrđuju zakonsku utemeljenost ovakvih zajmova', stoji u priopćenju banke. Doda je se da nadležne institucije u BiH u svojim nadzorima poslovanja banke nisu utvrdile bilo kakvu nezakonitost kod kreditnih ugovora s valutnom klauzulom u švicarskim francima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju