Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbogom al-Kaida

I oni dali podršku okrutnim Islamistima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pet zapovjednika pakistanskih talibana formalno je u utorak izrazilo svoju odanost terorističkoj organizaciji Islamska država (IS), zadavši time snažan udarac dominaciji terorističke mreže al-Kaide u regiji.

Glasnogovornik Šahidulah Šahid kazao je kako prihvaća vodstvo šefa IS-a, Abu Bakr al-Bagdadija, čija je teroristička skupina zaposjela velike djelove teritorija Iraka i Sirije.

Pročitajte i ovo Rusija planira ukloniti Talibane s popisa terorističkih organizacija Službeno nitko nije priznao Afganistan Rusija planira ukloniti talibane s popisa terorističkih organizacija: "Oni su de facto vlast u Afganistanu" Slika nije dostupna Opet joj prijete Talibani: Sigurno ćemo ubiti Malalu!

Po njegovim riječima, talibanski zapovjednici u plemenskim područjima Orakzai, Kuram i Hiber te okrugu Hangu u pokrajini Hiber-Pahutankva, kao i vojni zapovjednik glavnog grada te pokrajine Pešavara izjavili su kako će slijediti al-Bagdadija.

"Ova objava nije dana u ime pakistanskih talibana kao cjeline, niti našeg šefa Maulana Fazlulaha, već je to moja i objava petorice zapovjednika", kazao je Šahid.

Po njegovim riječima, Fazlulah podupire IS, no nije fomalno obznanio svoju odanost toj skupini.

Prije više od tjedan dana Fazlulah je obećao potporu džihadistima s Bliskog istoka, no talibani su kasnije opovrgnuli izvješća da to znači i formalno iskazivanje odanosti toj terorističkoj skupini.

Objava talibanskih zapovjednika udarac je al-Kaidinoj dominaciji u regiji, s obzirom da ta skupina ovisi o lokalnim ekstremistima u pogledu logistike i pružanja utočišta, ocjenjuje jedan pakistanski dužnosnik sigurnosti pod uvjetom anonimnosti.

Po njegovoj ocjeni, ova objava pokazuje da al-Kaida, koja se ranije razišla s IS-om, gubi tlo u pakistanskim područjima, dok se na IS gleda kao u "zvijezdu koja se rađa" u okrilju islamskog militarizma.

Do objave pakistanskih talibanskih zapovjednika dolazi u vrijeme dok se odvija pakistanska vojna operacija protiv talibanskih uporišta u sjeverozapadnom Pakistanu. Prema vojnim izvorima, do sada je oko 1.100 ekstremista ubijeno u toj ofenzivi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene