Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pakistanska policija naložila je kućni pritvor od najmanje tri dana bivšem premijeru i sadašnjem vođi oporbe Navazu Šarifu kako bi mu onemogućila sudjelovanje u najavljenim protuvladinim prosvjedima u ponedjeljak.


'Izdana je naredba da se u kućni pritvor stave Navaz Šarif, njegov brat Šahbaz Šarif i još nekoliko čelnih ljudi stranke', izjavio je glasnogovornik Šarifove stranke Pakistanske muslimanske lige PML-N Pervez Rašid ispred Šarifove kuće u Lahoreu okružene, kako je rekao Rašid, stotinama policajaca.

Oporbene skupine i odvjetnici pozivaju na mirne prosvjede u ponedjeljak pred parlamentom u Islamabadu tražeći neovisno sudstvo. Mobiliziranje javnosti traje još od 25. veljače kad je Vrhovni sud zabranio bivšem premijeru Šarifu i njegovom bratu da se kandidiraju na izborima. Šarif je optužio predsjednika Pakistana Asifa Ali Zardarija da je utjecao na takvu odluku suda. Oporba prosvjeduje i zbog toga što još nisu vraćeni na dužnost suci koje je smijenio bivši predsjednik Pakistana Pervez Mušaraf.

Bivši premijer Šarif tvrdi da se Pakistan pretvorio u policijsku državu

Vezani članci Slika nije dostupna U zračnom napadu ruskih aviona ubijen vođa sirijskih pobunjenika? Slika nije dostupna Egipat: Islamistički vođa umro u zatvoru

Bivši premijer Pakistana i vođa oporbe Navaz Šarif izjavio je da se Pakistan pretvorio u policijsku državu. 'Cijela se zemlja se pretvorila u policijsku državu. Blokiraili su sve ceste i koriste sve vrste nezakonitih taktika', rekao je Šarif novinarima koji su se okupili ispred njegove kuće u Lahoreu.

Pakistanska policija je odredila kućni pritvor od najmanje tri dana bivšem premijeru i sadašnjem vođi oporbe Navazu Šarifu kako bi mu onemogućila sudjelovanje u najavljenim protuvladinim prosvjedima u ponedjeljak.

'Ne možemo prihvatiti tu odluku. Određivanje kućnog pritvora je nelegalno i nemoralno. Sve su te odluke u suprotnosti s Ustavom', rekao je Šarif.