Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krvavi vikend

Pakistan: u Karačiju 17 mrtvih u političkim obračunima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje je 17 ljudi poginulo u političkim obračunima u pakistanskoj gospodarskoj prijestolnici Karačiju u protekla tri dana, priopćila je policija u ponedjeljak.

Načelnik policije u tome gradu Vazim Ahmed rekao je da su neredi izbili u petak, kad su se aktivisti Pokreta Mutahide Kaumija (MQM) sukobili s pripadnicima Nacionalne stranke Avami (ANP). I MQM, koji vlada u Karačiju, i Paštuni iz ANP-a sudjeluju u koaliciji koju predvodi predsjednik Asif Ali Zardari, izložen sve jačem pritisku zbog širenja talibanske pobune, mogućega sudbenog progona pojedinih suradnika zbog opetovane sumnje u korupciju i gospodarske krize.

Pročitajte i ovo Nepalci oplakuju mrtve u potresu - 1 Neizmjerna tuga Suze djevojčice slamaju srce: Potres je uništio sve, ostala je bez roditelja i braće, sada samo čeka da njihova tijela budu kremirana Prizori nakon potresa STRAŠNI PRIZORI FOTO/VIDEO Pogledajte snimke nakon razornog potresa koji je jutros pogodio Tursku

Premda su se ulagači u Pakistanu već naviknuli na gotovo svakodnevno islamističko nasilje na sjeverozapadu zemlje, krvoproliće u Karačiju izravno utječe na financijsko tržište. 'U tri dana poginulo je najmanje 17 ljudi', rekao je Ahmed. Zajam od 7,6 milijarda dolara, koji je Međunarodni monetarni fond (MMF) u studenome 2008. odobrio Pakistanu, pomogao je zemlji da obuzda krizu unutarnje nelikvidnosti i da popuni svoje pričuve. MMF je u srpnju prošle godine povećao zajam na 11,3 milijarde.

Od početka 2010. u političkim sukobima u Karačiju poginulo je 67 ljudi, po policijskim podatcima. Razbojnici i narkomafija iskorištavaju napetost, što može samo pogoršati stanje, upozoravaju čelnici. U Karačiju, gradu s 18 milijuna stanovnika, sjedište je središnje banke i glavne burze, a grad je i najveće domaće industrijsko središte s dvjema velikim lukama i uredima većine stranih tvrtaka koje ulažu u Pakistanu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene