Obavijesti Pretražite Navigacija

Pakistan: Sud oslobodio 331 odvjetnika, izbori odgođeni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud u Pakistanu odlučio je da se uz jamčevinu pusti 331 odvjetnik uhićen u prosvjedima protiv izvanrednog stanja, a parlamentarni izbori, početno predviđeni za sredinu siječnja, odgođeni su za veljaču.

Oko tri tisuće ljudi uhićeno je ili je zadržano u kućnom pritvoru
diljem zemlje, pošto je predsjednik Pervez Musharraf u subotu proglasio izvanredno stanje, prema policijskim izvorima. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Musharraf: Pakistanski izbori 8. siječnja Slika nije dostupna SAD od Musharrafa traži ukidanje izvanrednog stanja

Većina uhićenika su suci i službenici suda koji su prije 8 mjeseci poveli prosvjede protiv Musharrafa, kao i članovi organizacije za zaštitu ljudskih prava te oporbeni čelnici.

Oslobođeni odvjetnici bili su u pritvoru u Lahoreu, velikom gradu na istoku zemlje, zbog optužbe za "terorizam" i "sudjelovanje u pobuni", izjavio je njihov odvjetnik Aftab Ahmed Bajwa.

Protuteroristički sud u Lahoreu odredio je da se puste na slobodu. "Svi će biti pušteni na slobodu tijekom jutra, uz jamčevinu od 20.000 pakistanskih rupija po osobi", kazao je Bajwa.

No dvadeset uglednih odvjetnika koji se bave zaštitom ljudskih prava, a koje policija optužuje da su organizirali prosvjede, ostat će iza rešetaka u Lahoreu, dodao je.

Većina prosvjeda protiv uvođenja izvanrednog stanja iza kojih su uglavnom stajali odvjetnici, svaki put je ugušena uz primjenu sile. 

Odgođeni izbori

Parlamentarni izbori, početno predviđeni za sredinu siječnja, odgođeni su za veljaču, rekao je državni odvjetnik Pakistana 
Malik Mohamad Qayum i dodao da će izvanredno stanje biti ukinuto za mjesec ili dva.

General Musharraf koji je preuzeo vlast prije osam godina državnim udarom, proglasio je u subotu izvanredno stanje pozivajući se na pojačanje islamističkih atentata i uplitanje pravosuđa u borbu snaga reda protiv ekstremista.

Oporba i Zapad jednoglasno drže da mu je to samo izgovor kako bi zadržao vlast uoči parlamentarnih izbora jer je proces potvrđivanja njegovog ponovnog izbora 6. listopada obustavljen odlukom Vrhovnog suda o njegovoj izbornosti.

Izvanredno stanje de facto obustavlja izborni kalendar i omogućuje Musharrafu da otpusti suce Vrhovnog suda koji mu nisu skloni, posebice predsjednika Vrhovnog suda.

Međunarodna zajednica složno vrši pritisak na Musharrafa, pa i Washington, njegov glavni saveznik u "ratu protiv terorizma". Mirne prosvjede od subote policija nasilno suzbija, a uhitila je ili odredila kućni pritvor za više od 3.000 osoba.

Napetosti su ponovno porasle kada je jučer navečer bivša premijerka Benazir Bhutto pozvala, po prvi puta od subote, na prosvjed protiv izvanrednog stanja.

Sve do tada ona je samo tražila poštivanje izbornog kalendara, jer je mjesecima pregovarala s generalom Musharrafom o podjeli vlasti prilikom parlamentarnih izbora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene