Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visoki pakistanski dužnosnik izjavio je danas da su vladine snage započele dugo čekanu kopnenu ofenzivu protiv talibanskih pobunjenika i al-Kaide u pokrajini Južni Waziristan na granici s Afganistanom koja je pod nadzorom lokalnih plemena, izvijestile su agencije.


Pakistanske su vlasti uoči ofenzive u pokrajini uvele policijski sat a vlada i čelnici političkih stranaka su iskazujući jedinstvo u petak vojsci izrazili punu potporu u iskorijenjivanju militanata i vraćanju državne vlasti u pobunjenička područja, javlja agencija Reuters. Vojska je posljednjih dana pojačala zračne i topničke napade kako bi omekšala crte obrane militanata a civili bježe iz područja.

Viši dužnosnik vlade Mohamad Halid Kan je rekao da je policijski sat uveden kako bi se zaštitile snage koje idu prema uporištima militanata. 'Policijski sat je uveden radi zaštite vojnih konvoja i vrijedi na cestama. Tržnice su otvorene', rekao je Kan agenciji Reuters. Jedan dužnosnik obavještajnih službi je rekao da se vojnici, tenkovi i topništvo premještaju prema područjima u koji se nalaze militanti. Čini se da su prekinute i telefonske veze prema regiji.

Vezani članci Slika nije dostupna MOLI CIA-u DA GA SKINE S LISTE 'Pokušali su me ubiti pet puta. Nisam taliban, čist sam!' Slika nije dostupna Talibani pustili dvoje Švicaraca u Pakistanu

U Južnom i Sjevernom Waziristanu eksplodirale su bombe postavljene uz cestu u trenutku prolaska vojnih konvoja pri čemu su ubijena trojica vojnika i ranjena petorica, rekao je drugi dužnonsik obavještajnih službi.

Nacionalni konsenzus oko istrebljivanja militanata

Glavni zapovjednik vojske Ašfak Kajani jučer je podnio izvješće vladi i čelnicima stranaka koji su se složili da militanti predstavljajuu opasnu prijetnju suverenitetu i integritetu države. Ured premijera Raze Gilanija je priopćio potvrđen nacionalni konsenzus glede potrebe uspostave i održavanje državne vlasti i iskorijenjivanja militanata.

Vojska je uoči ofenzive izjavila da je za napad na oko 10.000 talibana spremno 28.000 vojnika a dužnosnici sigurnosnih službi su rekli da je u regiju došlo oko 500 komandosa. Pred ofenzivom je iz Južnog Waziristana izbjeglo 80.000 ljudi a UN-ova agencija za izbjeglice je rekla da ovoga tjedna područje napustilo još ljudi. (Hina)