Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pakistan: Musharaf odbio uvesti izvanredno stanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pakistanski predsjednik Pervez Musharaf odlučio je u četvrtak da neće proglasiti izvanredno stanje u Pakistanu unatoč kritičnoj sigurnosnoj situaciji, objavio je vladin ministar.

"Predsjednik je odlučio ne uvoditi izvanredno stanje u zemlji", rekao je ministar informiranja Mohammed Ali Durani nakon sastanka čelnika službi sigurnosti, članova vlade i pravnih stručnjaka u gradu Rawalpindi.

Pročitajte i ovo Mario Banožić Još je na intenzivnoj Stručnjak o dodacima na Banožićevu terencu: "Postavljanje traje satima, pa još skidanje..." Slika nije dostupna SAD sumnjičave u promijene Sirija nakon 48 godina ukida izvanredno stanje

>> Pakistan pred izvanrednim stanjem

"Izazovi poput terorizma su stvarni, no predsjednik razmišlja
demokratski i odlučan je u stavu da se održe redovni izbori", rekao je Ali Durani.

Musharraf, general koji je na vlast došao pučem 1999. godine, tražit će na jesen od parlamenta novi predsjednički mandat. 

No, nagađa se da bi mogao otkazati ili odgoditi izbore zbog rastuće nestabilnosti u Pakistanu, kao i zbog određenih zahtjeva oporbe.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice telefonirala je Musharrafu u četvrtak ujutro, no sadržaj razgovora nije objavljen. 

Televizijski kanal Geo news prenosi kako je Rice zatražila od Musharrafa da se izbori održe kako je i planirano.

Nekoliko televizijskih programa prenijelo je u srijedu navečer riječi čelnika vladajuće stranke Pakistanske muslimanske lige Chaudhrya Shujaata Hussaina da se očekuje uvođenje izvanrednog stanja.

Prema Hussainu, još jedan razlog u prilog tomu je peticija izgnanog bivšeg premijera Nawaza Sharifa kojom od Vrhovnog suda traži jamstva za siguran povratak u domovinu.

Oporbeni čelnik Shariff i druga protjerana premijerka Benazir Bhutto optuženi su za korupciju, no najavili su povratak u zemlju prije izbora, što bi moglo dovesti do formiranja šireg narodnog pokreta protiv već oslabljenog Musharrafa.

Proglašavanje izvanrednog stanja spriječilo bi da Vrhovni sud
odlučuje o tom pitanju. Sud je u četvrtak zatražio od vlade
objašnjenje zašto se Sharifu priječi povratak u Pakistan, budući da se radi o pakistanskom državljaninu s punim pravima. Slijedeće ročište sazvano je za 16. kolovoza.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene