Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvaredna sjednica slovenskog parlameneta

Pahor traži mandat za sastavljanje nove vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski parlament započeo je u petak ujutro s izvanrednom sjednicom na kojoj će glasovati o mandataru za sastav nove vlade, a to je predsjednik Socijalnih demokrata Borut Pahor, čija je stranka na izborima 21. rujna osvojila relativnu većinu u 90-članom parlamentu.

Na početku svog govora zastupnicima, u kojemu obrazlaže program svoje buduće vlade, Pahor je kao njenu prvu zadaću naveo osiguravanje političkog i šireg društvenog konsenzusa za aktivnosti na prevladavanju globalne financijske krize i teškoća koje će po njegovim riječima Sloveniju pogoditi iduće godine. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković GOST DNEVNIKA NOVE TV Plenković o razlazu s Pupovcem: "Nije ništa gotovo" Tvornica - 1 Treći Plenkovićev mandat Što građani očekuju od nove vlade i vjeruju li u rast plaća? "Jedna pojava najveće je zlo... Velik dio ovisi o tom sektoru..."

>> Pahor očekuje ubrzane pregovore i vladu u razumnom roku

Djelovanje vlade, istaknuo je Pahor na početku svoga izlaganja, zasnivat će se na vođenju aktivne razvojne, a ne pasivne socijalne politike, a za rješenje krize tražit će se vlastiti odgovori, a ne samo primjenjivati recepti međunarodnih ustanova i drugih zemalja.

Budući da se radi o globalnoj pojavi i ekonomskim teškoćama razvijenog svijeta kojega je dio i Slovenija, Pahor je naglasio da je uvjet za prihvaćanje njegove strategije širi društveni i politički konsenzus jer bi traženje 'krivca' za nastalo stanje bilo kontraproduktivno i predstavljalo bi 'gubitak vremena'.

Vladin program djelovanja prema njegovim će se riječima zasnivati na pretpostavci da se ne može podijeliti više nego što se u društvu stvori i da je u Sloveniji dovoljno znanja i ostalih resursa da se iz problema izađe.

Pri tome će vlada posebno podržavati konkurentnost i tehnološku inovativnost u gospodarstvu, pružati potporu konkurentnim, osobito izvozno usmjerenim tvrtkama, a pokušat će osigurati i suglasje oko toga kako pomoći poduzećima koja će se naći u teškoćama.

Glasovanje o Pahoru kao mandataru za sastav nove vlade očekuje se u popodnevnim satima. Za njegov izbor potrebna je natpolovična većina od 46 glasova, s čime ne bi trebalo biti teškoća. Naime, najavu da će glasovati za njegov izbor dale su, osim četiri stranke njegove buduće koalicije, i dvije oporbene stranke - Slovenska pučka stranka i Slovenska nacionalna stranka. Jedina stranka koja je najavila da će glasovati protiv je Slovenska demokratska stranka aktualnog premijera Janeza Janše.

Pahorovi Socijalni demokrati potpisali su u četvrtak koalicijski sporazum sa strankom Zares, Gregora Golobiča, Liberalnim demokratima Katarine Kresal i umirovljeničkom strankom DESUS Karla Erjavca, ali bez tzv. 'kadrovskog dijela'. Zato još neće biti objavljeno tko su kandidati za ministre u budućoj vladi. Zbog problema oko toga koji će resori biti dodijeljeni DESUS-u, pregovori o kandidatima za ministre nastavit će se, po Pahorovoj najavi, i krajem ovog i početkom idućeg tjedna, a bit će poznati sredinom idućeg tjedna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene